Mer vatten till Kenya genom Stockholm Marathon

Frälsningsarmén kommer under Stockholm Marathon att samla in pengar för att fler människor i världen ska få tillgång till vatten. Målet är minst 15 nya vattencisterner i Kenya. Löparlandet förra årets överraskning Martin Musembi kommer ifrån. På lördag är den 26-årige frälsningssoldaten redo igen.

Frälsningsarmén kommer även i år att samla in pengar för att fler människor i världen ska få tillgång till vatten.
I samband med Stockholm Marathon vill Frälsningsarmén sätta fokus på den här problematiken.
– Förra året nådde vi 50 000 kronor. I år siktar vi på 75 000 kronor, säger projektledaren Henrik Östman.

Skulle målet nås räcker det till minst 15 stycken vattencisterner á 5 000 kronor. 50 personer från Frälsningsarmén kommer att finnas utmed banan för att samla in pengar. Ytterligare 50 soldater från Frälsningsarmén kommer att spela och sjunga längs med banan.
– Vi kommer även att finnas på mässan för att visa och prata om de vattenprojekt vi har och den problematik som finns i världen, berättar Henrik Östman.
Insamlingen under Stockholm Marathon är speciellt riktad mot Kenya, ett land med en utbredd vattenbrist.

Från Kenya kommer också 26-årige Martin Musembi, frälsningssoldat och professionell löpare. Förra året i debuten i Stockholm Marathon sprang han överraskande in på åttonde plats med tiden 2.24.44 efter att ha legat så högt upp som på fjärde plats efter två mils löpning. Halva sträckan passerade Musembi på 1.07.43.
– Att springa är det roligaste jag vet, det känns som jag är född till att springa. Jag hoppas kunna hjälpa mina landsmän genom att engagera mig i de här frågorna. Att fler brunnar kan borras och fler vattencisterner installeras är livsviktigt för mitt folk, säger Martin Musembi som har ett personligt rekord på 2.15 över de 4,2 milen från Mexico City för några år sedan. På meritlistan finns också ett 2.19-lopp från franska Caen.

Martin Musembi bor i det välkända löparhögkvarterat Eldoret i Kenya, där många kenyaner ser löpningen som sin stora chans att komma ifrån fattigdomen.

Mer om Stockholm Marathon 2009