Erik vill ta hem dubbeln

Said Regragui vill försvara sitt SM-guld med hjälp av en ny taktik. Erik Petersson har kommit starkt på den svenska långlöparscenen under våren och vann nyligen SM-guld på halvmaraton i GöteborgsVarvet. Adil Boafif har säkert ingenting emot att blanda sig i toppstriden heller.

Erik Petersson, Mölndals AIK, vann SM-guld på GöteborgsVarvet för två veckor sedan. Nu är den nye långlöparen ute efter mer.
– Nja, jag har största respekt för Said, säger Erik och tittar bort mot den rutinerade Hässelbylöparen Said Regragui.
Erik är en försiktig general inför sitt livs första maratonlopp.
– Förhoppningsvis blir första varvet en hyfsat behaglig resa. Sedan blir det att kämpa, säger Erik som bestämde sig för en satsning mot Stockholm Marathon för ett knappt år sedan.

– Man kan säga att all träning och tävling har varit ett led i träningen mot Stockholm Marathon 2009. Jag valde Stockholm för att jag vill ha en så positiv bild av 4,2 mils löpning som möjligt.
29-åriga Göteborgaren Erik Petersson bor i Lund, jobbar i Hässleholm och har tränat en hel del tillsammans med EM-löparen Johan Wallerstein som även han gått framåt ordentligt under året.
Förklaringen till att Erik äntligen hittat rätt bland skador som tidigare hindrat honom i utvecklingen kan stavas i ordet mognad.
– Jag har lärt mig att lyssna på kroppen på ett bättre sätt. Känner jag av en antydan till problem så försöker jag vila, även om det inte är lätt.

Erik lyfter själv fram flerfaldige SM-vinnaren (tre) som favorit till SM-guldet.
– Klart jag siktar på att försvara mitt SM-guld, säger Said som tränat en hel del i hemlandet Marocko den senaste tiden.
– Men inte på hög höjd. Jag har hjälpt min mamma i Meknes och även varit en del i Tanger och tränat, berättar Said som försöker med en ny taktik imorgon.
– Ofta har jag öppnat alldeles för hårt i Stockholm Marathon och försökt hänga på tätklungan. Förra året var jag helt slut andra halvan. När jag slog mitt personliga rekord (2.14.52) hade jag en snabbare avslutning än inledning. Ett sådant lopp vill jag ha. Målet är att göra under 2.20, kanske ner mot 2.17, säger en laddad 35-åring.

Adil Boafif, Hässelby SK, som också han har tränat i Marocko, men på hög höjd i Atlasbergen kommer säkert att försöka utmana både Erik Petersson och Said Regragui om de ädlaste SM-medaljerna. Även Lasse Johansson, Enhörna IF, lurar i vassen.

Totalsegern blir med all säkerhet kenyansk. Men det behöver inte nödvändigtvis bli fjolårssegraren Willy Korir som står överst på prispallen.
– Min träningskompis Abraham Ketar har sett ruskigt stark ut på träning. Jag tror han kan vinna, säger Willy Korir.
Andra starka kort är Paul Kipkemei Kogo, Kenya samt vinnaren från 2006 och 2007 Philip Bandawe, Zimbabwe.

Mer om Stockholm Marathon 2009