14640 löpare klarade solskensmaran

Med extra vätskestationer, duschar och smart taktik går det att genomföra maraton även i nära 30 gradig värme. 14640 löpare klarade det 40:e ASICS Stockholm Marathon.
– Det är varmare här än i Italien, men det var en vacker bana och en fantastisk publik, säger Lisa Magnago en av de många utländska löparna. 102 nationer fanns representerade i jubileumsloppet som var det näst varmaste i historien.

Trots värmen under lördagen var det bara 1 089 av de 15 755 startande som inte tog sig i mål. Det är knappt sju procent vilket ska jämföras med över 13 procent som bröt de varma åren 1982 och 2007. Sju löpare fördes till sjukhus, två för frakturer, fem var uttorkade.
– Det är mer än vanligt, men det har gått bra, bättre än väntat, sammanfattade Christina Wahlstedt, ansvarig för sjukvården.

Sprang fei i värmen

Många löpare sökte skuggan under loppet och några löpare tog sig över på fel sida på Hornsgatan. Avspärrningen på Hornsgatan var staket varvat med plastband. Några löpare förstod dock inte att de därmed anslutit till de löpare som sprang på Hornsgatan för andra gången (efter cirka 32 km). Några löpare upptäckte sitt misstag och vände men det fanns även löpare som fortsatte till Västerbron istället för att göra svängen ner på Torkel Knutssonsgatan till Södermälarstrand och Stadsgårdskajen. Därmed missade de sex kilometer av banan.
Arrangörerna noterade att ett antal löpare inte hade någon tidspassering vid 30 kilometer och att de haft orimligt bra tider mellan 25 och 35 kilometer och skickade på lördagskvällen mail till de 200 löparna som man sett saknar mellantid vid 30 km.
Asics Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi bekräftar att löpare misstänks ha sprungit fel, men det betraktas inte som medvetet fusk. Arrangörerna fortsätter att utreda.
– Hade det varit elitlöpare så hade de inte fått resultatet godkänt och strukits ur listorna, säger Lorenzo Nesi men kan också förstå lockelsen att ta söka skugga. 
– Alla vill springa i skugga. Det är förståeligt om man är lite förvirrad när man sprungit 25 kilometer i värmen, säger han.

Ett lopp att minnas för Eina

Trots det varma vädret tog sig 10380 män och 4260 kvinnor i mål. En av de sista in på Stadion var loppets äldsta kvinnliga deltagare, Eina Roxström, 79. 
– Det var väldigt bra av arrangörerna att utöka maxtiden, jag tror inte att det hade gått annars, säger Eina som sprungit alla Stockholm Marathon sedan premiären. Alla de tolv hjältarna som Marathon.se presenterat inför loppet klarade också lördagens prövning.
– Om det var det jobbigaste? Nej, jag vet inte, jag tänker inte så, det har varit roligt hela dagen. Folk har hejat och ropat. Det här loppet kommer jag att komma ihåg när jag blir gammal. 
Hör Eina i vårt videoinslag och några andra röster från målgången. 
 

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018