Maxtiden utökas – anpassa farten säger Musse

Mustafa Mohamed vet hur det är att springa i värme. Vid VM i Moskva 2013 var han nära kollaps efter målgång, men blev 22:a på 2:17:09.

Polisen har gett arrangörerna tillstånd att utöka maxtiden en halvtimme till 6.30 i lördagens ASICS Stockholm Marathon. Ett beslut som gillas av många – för i det varma vädret gäller det att springa smart.
– Det enskilt viktigaste är att anpassa farten. Att man springer lugnare och långsammare än man tänkt sig. Oftast har man satt upp ett mål som är grundat på optimala förhållanden, men eftersom det nu inte är optimala förhållanden så går det inte att gå efter de tiderna, säger stjärnan Mustafa Mohamed som är en av de svenska favoriterna.

På DN.se ger Mustafa Mohamed rådet till alla motionärer som ska springa i värmen att ta det lugnt.
– De sista dagarna ska man dricka bra och hålla sig i skuggan och verkligen ha en bra vätskebalans så man inte är uttorkad redan före start.
– Det gäller att få i sig salter. När man svettas så svettas man även ut salter och sådant. Sedan ska man äta mer kolhydrater än normalt de sista dagarna.

Vad ska man tänka på under själva loppet?
– Det gäller att dricka mycket. Häll gärna vatten över dig så att du kyler av dig. Och kom ihåg – ta det lugnt.

Det ser ut att bli riktigt varmt på lördag. Prognosen visar på sol och mellan 25 och 30 grader. Arrangörerna har fått tillstånd av polisen att utöka maxtiden till en halvtimme från 6 till 6.30 timmar. Målet stängs 18.40. Dessutom har man har satt in extra vätske- och duschstationer. Sportdrycken som serveras är Enervit med apelsinsmak under loppet - inte lemon/lime som tidigare angivits. Innehållet är exakt detsamma, det är bara smaken som har ändrats. Dessutom finns det naturligtvis vatten vid alla vätskestationer. 

Utnyttja duscharna som finns längs banan!

Arrangörernas råd för att klara värmen

  1. Se till att du har en bra vätskebalans redan innan loppet. Drick lite extra dagarna innan och gärna vätskeersättning typ Resorb eller Apotekens egna.

  2. Kom väl förberedd till start - precis som alltid när du ska springa ett maratonlopp så är det bäst om du har tränat ordentligt.

  3. Starta inte om du är sjuk. Besök vår sjukvård innan start om du vill ha någon att bolla med.

  4. Släpp dina tidsambitioner - även elitlöpare anpassar farten och tar det lugnare i värmen. Detta är extra viktigt för dig som är motionär. Njut av folkfesten och ta det lugnt.

  5. Drick vid varje vätskekontroll - både vatten och energidryck som bland annat innehåller viktiga salter.

  6. Spring med ljus keps - och blöt kepsen för att hålla huvudet kallt.

  7. Svalka dig vid alla duschstationer - det kommer att finnas 20 duschstationer längs banan.

  8. Spring så gått det går i skugga. Husen i innerstan erbjuder rätt bra med skugga - försök att hålla dig på skuggsidan.

  9. Bryt loppet om du börjar må dåligt - det kommer fler maratonlopp.

  10. Spring i ljusa kläder.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018