Mikaela vill inte ge bort mästartiteln

Mikaela Larsson blev svensk mästare i ASICS Stockholm Marathon 2017. En titel som hon inte vill ge upp – även om Isabellah Andersson nu är tillbaka.

Ett stort utropstecken i 2017 års ASICS Stockholm Marathon var Spårvägens Mikaela Larsson, 32, som mycket överraskande vann SM-titeln på personliga rekordet 2.42.21. I våras förbättrade hon sig till 2.38.4 och blev uttagen till EM-maran i Berlin i augusti. Men först ska hon försöka försvara SM-titeln.

Mikaela kommer från Umeå och har bara elitsatsat på löpning i tre år. SM-klassen i fjolårets Stockholm Marathon blev riktigt spännande där hon krigade med landslagslöparen Lisa Ring på slutet och till slut vann SM-titeln efter en snabb slutkilometer. Inför årets lopp har Mikaela blivit snabbare och är full av tillförsikt inför lördagen.
– Jag är bättre förberedd i år och har många bra långpass i benen. Jag känner mig starkare och har också blivit snabbare med personliga rekord på 3000 m i vintras och 10 km och halvmaraton under våren, säger Mikaela som blev SM-fyra på 3000 m på 9.46 i februari och sedan sänkt sig med nästan två minuter på 10 km väg till 34.34 och med lika mycket på halvmaraton till 1.15.43.

Personbästa 2.38.41 i Valencia

Efter en skadeperiod i höstas lyckades hon trots bara ett enda långpass i benen sätta personligt rekord med 2.38.41 i Valencia Marathon i mitten på november. Den tiden resulterade i att hon blev uttagen till det svenska maratonlaget till EM i Berlin.
– Sedan november har jag kunnat köra all planerad träning och faktiskt dragit ner på kvalitetspassen från tre till två per vecka. I gengäld går de lite snabbare. Jag springer ett intervallpass och ett tröskelpass varje vecka och kör även ett tufft spinningpass där jag verkligen får upp pulsen.

Långpass utan vätska

Hon är väl medveten om att det kommer att bli varmt på lördag men är glad att det har varit varmt i Stockholm i nästan två veckor.
– Jag har kört långpassen på söndagarna mitt på dagen och då utan vätska för att vänja kroppen, det har fungerat bra. Men jag har aldrig tävlat i 25 graders värme så det blir något nytt.
Ofta springer Mikaela sina maratonlopp väldigt jämnt med i stort sett jämna halvor.
– Men så blir det nog inte på lördag. Om jag tappar bara 2-3 minuter på andra halvan så är jag nöjd. Planen är att gå ut i 3.45-fart för att förhoppningsvis landa någonstans kring 2.42-2.45, men det beror givetvis helt på hur det känns. Det vore jättebra om jag kunde hitta en klunga att springa och vi kunde hjälpas åt att hålla fart.
Till skillnad från i fjol så är svenska rekordhållerskan Isabellah Andersson med.
– Hon är i en klass för sig och jag siktar på att göra mitt eget lopp och inte hänga på Isabellah om det inte är så att hon går ut lugnt. Men jag ska hur som helst försöka hålla koll på henne och jag kommer verkligen att ge allt på lördag!

Lite lättare bana

Mikaela har sprungit Stockholm Marathon fem gånger tidigare varav en gång i annat namn som motionär. Hon har också provsprungit den nya banan.
– Jag körde ett långpass på 29 km med TSM Running och fick känslan att den är lite lättare än tvåvarvsbanan.
För första gången har Mikaela inte Stockholm Marathon som sitt stora mål utan det är EM-maran två månader senare.
– Det känns lite lättare mentalt på det sättet. Att kunna återhämta sig och hitta formen på två månader tror jag inte heller ska vara något problem. Jag kommer att ta det lugnt efter Stockholm Marathon och sedan fokusera på EM i Berlin.
Men på lördag blir det full satsning med ambitionen att försvara SM-titeln!


Text: Jonas Hedman

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018