Szalkai: sänk farten och hjälp varandra

Vad är varmt och hur mycket ska man egentligen dra ner på farten? Många har följt träningsexperten Anders Szalkais program inför ASICS Stockholm Marathon. Träningsplaneringen har alltid ett tidsmål, men Anders ger nu klara besked om att det är läge att sänka farten. Han har också en trappa för hur mycket han tycker att man kan lägga till på sin måltid.

Ju längre löptid, desto fler minuter bör man lägga på förklarar Anders Szalkai i vårt klipp från torsdagen i det sommarvarma Stockholm. 
– Elitlöparna som tänkt sig att springa på 2.10 får nog lägga på fem minuter, alltså ha 2.15 som mål. 
– Om man går upp till tretimmarslöparen så är det nog tio till femton minuter som man får lägga på. När man sedan kommer upp till fyra timmar är det nog snarare femton till tjugo minuter som det blir långsammare. 

Szalkai gillar att arrangörerna har lagt till en halvtimme för de som har tränat för att genomföra loppet under maxtiden på sex timmar. De får nu ytterligare en halvtimme på sig när maxtiden förlängts till 6.30.
– Det är väl rimligt, det är där någonstans man hamnar. Man måste lägga på för att ha tid att stanna och svalka ner sig. Man ska kunna få ner pulsen, för den får ju jobba mycket tuffare nu när det blir varmt, man får vätskebrist och kroppstemperaturen kommer att stiga. 

Det generella rådet är att dricka mycket, men hur mycket vatten kan man dricka egentligen? 
– Man kan ju inte dricka mer än det magen klarar av och det finns alltid en farlighet att hälla i sig för mycket, då kan man spä ut blodsalterna lite för mycket och då kan det bli så att vattnet bara rinner igenom och man drabbas av ett tillstånd som liknar vätskebrist, men snarare är att man är övervätskad. Så det är en balans.
– Det är viktigt att man är bra vätskad när man startar och så dricker man lite på varje kontroll och om man nu inte dricker sportdryck så får man ha salttabletter eller liknande med sig. 

Szalkai uppmanar också löparna att hjälpa och vara uppmärksamma på varandra.
– Man kanske inte själv märker när man går över gränsen, så var observant på medlöparna och se om det är någon som har tappat spåret, är lite förvirrad eller inte vet vad man ska göra. Då kan man faktiskt gå in och bryta av och försöka att få den personen till ett sjukvårdstält istället för att pusha. 
– Man måste ha med sig att man måste anpassa löpningen till det här vädret. 
Hör mer råd i videon och om  Anders egna erfarenheter från senaste värmeloppet 2007. 

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018