Nästan overkligt SM-silver för Caroline

Caroline Almkvist tillsammans med de två andra SM-medaljörerna Mikaela Larsson och Isabellah Andersson.

En löpare som var klubblös fram till för tre månader sedan tog överraskande SM-silver i damernas maraton-SM. I nära 30 graders värme förbättrade 23-åriga Caroline Almkvist sitt personbästa med drygt sju minuter när hon sprang i mål på en meriterande tredjeplats i damklassen – och tvåa i SM – på 2.44.49.

När jag såg ryggen på Isabellah kändes det overkligt. Jag tänkte: vad gör jag här så nära henne?
Caroline Almkvist

– Jag är jätteglad att det gick så bra, och samtidigt förvånad över att jag blev trea i loppet, berättar Caroline, som aldrig tidigare sprungit ASICS Stockholm Marathon.
Hennes personbästa före lördagens mara var 2.52.05 från ett lopp i
Sedan nyår har hon tränat för Hässelby-tränaren Christian Mundt, som också tränar fjolårets överraskande SM-vinnare i maraton Martin Öhman.

– Jag är lite överraskad att Caroline tog SM-silver. Vi hade pratat om att springa för en medalj, kommenterar Christian Mundt. Caroline är oerhört löpstark. Hon är uthållig och bra tränad för att klara hela maratonsträckan.

Caroline har studerat utomlands det senaste året. Kontakt mellan tränare och löpare har skötts via telefon, SMS och e-mail.
– Det har fungerat bra. Vi har haft kontakt ett par gånger i veckan. Sedan har vi träffats när jag besökt Sverige, säger Caroline.

För tre månader bestämde Caroline Almkvist sig för att börja tävla för Hässelby SK. Nu blev det alltså SM-silver i första loppet för den nya klubben. Trots att Caroline öppnade lite hårdare än planerat har hade hon styrka att under hela loppet plocka placeringar.
Hon var elfte löpare vid 5 km, nionde vid 10 km, sjunde vid 15 km och sedan sjätte löpare vid 20 km. Caroline höll den placeringen fram till 35 km. Trots att tempot sjönk så avancerade hon till fjärde plats vid 40 km. Efter att ha passerat sjufaldiga Stockholm Marathon-vinnaren Isabellah Andersson på slutkilometern var Caroline trea i mål.

– Helt otroligt skönt när jag såg målet och förstod att SM-silvret var klart, berättar Caroline, som inte hade några problem med värmen:
– Jag bodde tidigare ett halvår i Kalifornien, och då var det ofta varmt. Den här våren har jag studerat i London där det varit varmt hela tiden, berättar Caroline.
– Idag var jag noga att ta några extra muggar vatten att hälla över huvudet vid varje vätskekontroll.

Hon upplevde en schackningsperiod under loppet, det var när hon knappt en mil från mål passerat Västerbron och började få håll:
– Jag tog det lite lugnare ett tag, men jag kom tillbaka snabbt och sedan var det full satsning igen.

I ett stort lopp som ASICS Stockholm Marathon kan det emellanåt vara svårt för löparna att veta hur de ligger till i loppet. Caroline fick inte något klart besked om sin placering förrän vid 35 km där Martin Öhman langade vätska till Hässelby-löparna:
– Martin skrek att jag var trea i SM och att jag skulle hålla i löpningen hela vägen. Kroppen kändes bra, så jag tänkte ett det här kan gå.

Flera av de löpare som låg i täten under loppets första halva kroknade på slutet.
– Jag kände att de höll ett tempo som var alldeles för hårt för mig, så jag brydde mig aldrig om att försöka hänga med. På slutet sprang jag förbi en tjej från Etiopien som tagit stryk av den tuffa öppningen och nu var ordentligt trött.
– När jag såg ryggen på Isabellah kändes det overkligt. Jag tänkte: vad gör jag här så nära henne?
Tredjeplatsen i loppet och andraplatsen i SM är Carolines klart största framgång hittills, och nu känner hon sig motiverad att satsa vidare:
– Så länge jag tycker att det är roligt kör jag på. Jag vill kunna springa hela livet.

 

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018