Ska det vara vitt eller svart mot solen?

Ska du ut och springa i solen och vill skydda dig mot värmen? Är du en av de 20000 som ska springa ASICS Stockholm Marathon på lördag. Tänk då på att färgen på t-shirten, linnet liksom valet av material har betydelse.
Vitt ska det vara om du vill skydda dig mot värmen, däremot skyddar svarta kläder bättre mot den skadliga uv-strålningen.

Kanske tycker du att det är givet att vitt är bättre än svart för skydd, men googla runt en stund på internet och du kommer att hitta många diskussioner om vilken som är den bästa färgen att skydda sig mot solen.

En vanligt argument för svarta kläder är att befolkning i varma länder ofta klär sig i svarta kläder vilket har gjort många konfunderade. Vad det handlar om är att det handlar om att skydda sig mot olika delar av solens strålning. Svart ger generellt bättre skydd mot den skadliga uv-strålningen. (En vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 7 och ger alltså inte ens lika bra uv-skydd som en bra solkräm.)

Vitt däremot skyddar bättre mot värme.
I ett pedagogiskt experiment fick Marathon.se hjälp av textilexperten Karin Seigerlund där vi helt enkelt mätte temperaturen under två olika bomullstyger med samma tjocklek, ett svart och ett vitt. Tygerna lades i soligt söderläge en vacker sommardag.
Resultatet efter en halvtimme när vi läste av termometrarna var klart och tydligt.

 • Temperaturen under det vita tyget var 28 grader.
 • Temperaturen under det svarta tyger var 38 grader.
 • Den oskyddade termometern i solen visade 40 grader.

Så långt kan vi alltså lätt se att värmen under vita tyger är lägre.
Men svart ger sig inte så lätt i den här matchen:
Eftersom det svarta materialet blir varmare torkar det också snabbare. För en löpare innebär det att avkylningen blir effektivare eftersom det åtgår värme för att förånga svetten.

Den danska forskaren och fysiologen Bodil Nielsen har gjort laboratorieförsök där hon kunnat visa att vita plagg i praktiken är ett bättre val. Försöken genomfördes av sex personer på ergometercyklar. Försökspersonerna exponerades av en sollampa med en spektral fördelning som liknar solljus under 60 minuter långa träningspass.
Varje försöksperson deltog i fyra försök i slumpmässig ordning med tröjor av funktionsmaterial (polyester) och bomull, svarta och vita.
Försökspersonerna fick arbeta med samma arbetsbelastningen och den fysiologiska påfrestningen mättes genom genomsnittlig hjärtfrekvens.
Resultatet är tydligt, försökspersonerna hade med samma belastning men olika färger på tröjorna stor skillnad i värmepåfrestningen som visade sig i stor skillnad på snittpulsen:

 • Vit funktionströja – 142 slag/minut
 • Vit bomullströja – 151 slag/minut
 • Svart funktionströja – 154 slag/minut
 • Svart bomullströja – 160 slag per minut.

Stor skillnad på material
Hur var det då med teorien om att det svarta materialet blir varmare - och därför är effektivare för att få svetten att förångas?
Här visar det sig att materialets egenskaper är viktigare än färgen. Bodil Nielsens experimentet visade att funktionsmaterialet i polyester hjälper till att minska svettförlusterna.
Svettförlusterna för försökspersonerna var i snitt:

 • Vit funktionströja – 649 gram
 • Svart funktionströja – 666 gram
 • Vit bomullströja – 704 gram
 • Svart bomullströja – 808 gram

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018