SM-seger och Musse blir historisk

Sveriges mesta manliga mästare i friidrott: Mustafa Mohamed och Erik Lemming.

Mustafa Mohamed gör sitt fjärde Asics Stockholm Marathon och har siktet inställt på SM-guldet. I fjol missade han det efter stor dramatik på de sista femhundra meterna då Hässelbys Martin Öhman överraskande vann. I år är Mustafa bättre förberedd och favorit.

Mustafa har 23 SM-guld ute och ett inne. Vinner han på lördag tar han sin 25:e SM-titel och tangerar därmed den legendariske kastaren Eric Lemming som bland annat tog fyra OS-guld i spjut i början av förra seklet.
– Målet är precis som i fjol att vinna SM-guld. Det lyckades inte i fjol men jag hoppas det går bättre nu. Denna gång kommer jag inte att spänna bågen på samma sätt som 2013 och 2016 och gå med täten. I fjol sprang jag lite för fort i början och det straffade sig på slutet, säger Mustafa.
– Träningsmässigt har det varit mycket kompromisser på grund av skadekänningar under våren. Jag hade en bra period med långpass i mars-april men sedan har det varit färre långa pass. Träningen har dock gått bra i övrigt och jag har legat på 12-14 mil i veckan. Jag fick ett fint formbesked i GöteborgsVarvet där jag gjorde 1.05 trots ett 45 sekunder långt stopp på grund av magproblem, säger Mustafa.
– Kroppen känns bra och jag är ändå nöjd. Förberedelserna är bättre nu än för ett år sedan även om jag numera får nöja mig med två hårda kvalitetspass per vecka mot tre tidigare, återhämtningen är helt enkelt sämre. Nu springer jag regelbundet AlterG-löpband där man minskar belastningen på benen.

Tankarna på EM

I augusti avgörs EM i Berlin som länge varit ett mål för Mustafa.
– Men nu ingår det inte i mina planer. Ska jag vara med där så vill jag känna att jag har kapacitet och form för att kunna göra åtminstone 2.12 och kunna slåss om topplaceringar, annars är det inte intressant.
– Efter Stockholm Marathon siktar jag nog på att få till en snabb halvmara och att springa ytterligare ett maraton i höst. På sikt, troligen 2019, vill jag gärna springa New York Marathon, säger Mustafa som inte nödvändigtvis kommer att avsluta elitsatsningen efter 2018.
– Jag försörjer mig huvudsakligen tack vara mina sponsorer men jobbar även lite som personlig tränare och föredragshållare. Jag har också sedan i höstas en deltidsanställning hos sportdrycksföretaget Maurtens där jag bland annat har kontakt med tävlingsarrangörer och butiker.
– Kan jag fortsätta med det så ser jag ingen anledning att sluta eftersom jag fortfarande tycker att detta är väldigt kul. Detta med att motivera folk att träna och förstå vikten av folkhälsa intresserar mig egentligen mer än att träna elitaktiva så det fortsätter jag gärna med.

Mustafa är favorit till SM-guldet och bakom honom ser det ut att bli desto jämnare om övriga SM-medaljer.
Gotlänningen Fred Grönwall är en av medaljkandidaterna. Fred som tävlar för Roma IF, är 37 år och började träna löpning som 29-åring och i Rotterdam Marathon i april satte han personbästa med 2.25.18.
– Eftersom det är SM så är placeringen viktigare än tiden. Jag tror att det kan bli en del taktiklöpning om SM-medaljerna, fartmässigt ska 3.20 per kilometer fungera för mig, det vet jag att jag klarar, säger Fred som är civilingenjör och jobbar heltid som platschef på Cementa AB i Slite och har ansvar för 430 personer.
Andra spännande namn är Huddinge Otto Kingstedt som gör sin första maratonstart och rutinerade 42-åringen Erik Anfält som i april snuddade vid sitt personliga rekord med 2.25 i Rotterdam.


Jonas Hedman

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2018