Någon som är nyfiken på yoga?

Vill du verkligen bli bättre och känna att du kan kvittera ut en skälig lön för alla slitsamma mil i spåret, då kan oga vara lösningen.

Är du också en av många löpare som plågas av trilskandes muskulatur, stelhet och en naggande känsla att du nog borde få ut mer av din löpträning än du egentligen får? Du har stretching som absolut sista punkt på prioriteringslistan… och oftast kör du hellre ett par kilometer extra istället för att stretcha. Stretching tar ju tid och ger inga snabba resultat – då e det bättre att lägga tiden på tusingar istället! Troligtvis har du också uppfattningen att svettas man inte litervis under ett träningspass så tjänar det ingenting till?! Träningsformer som yoga är för mesar, typ…

Sorry, men det är dags att ändra inställning! Vill du verkligen bli bättre och känna att du kan kvittera ut en skälig lön för alla slitsamma mil i spåret, då kan just yoga vara lösningen. Att bli en bättre löpare handlar till stor del om att träna mer och tuffare i löpspåret. Att man blir bra på det man gör stämmer till stor del. Men för att kunna springa så mycket som behövs måste man hålla skador och sjukdomar borta, annars är man rökt i alla fall. Och det är här, i skadeförebyggande syfte, bland annat, som yogan kommer in i bilden.

Beroende på vilken typ av yoga du väljer (Hatha & Ashtanga är mer fysiskt krävande än till exempel Kundaliniyoga) jobbar du mer eller mindre fysiskt. De flesta positioner kräver dock ett visst mått av styrka, och ju bättre man blir desto mer krävande blir positionerna. Man jobbar alltid utifrån sina egna förutsättningar, och det spelar ingen roll hur stel och osmidig man är – positionerna kan alltid utföras så att ens egen kropp får ut maximal effekt.

Man strävar efter att hitta och lära sig använda den djupliggande buk och magmuskulaturen. Med dess hjälp kan man sedan på ett energisnålt sätt lära sig att bemästra kroppen i en mängd olika positioner. För löpningen kan det göra underverk i och med att du genom en bättre kroppskontroll kan springa betydligt energisnålare, vilket rimligen torde betyda att du kan springa antingen längre i samma hastighet som innan eller möjligen snabbare på en given distans.

Eftersom man jobbar med styrka samtidigt som man stretchar ut muskulaturen behöver man inte oroa sig för försvagningar i samband med att man blir rörligare. Yogan är dock så mycket mer än bara stretching och styrka, och särskilt andningen läggs det mycket stor vikt vid.
Prova – du kommer inte att bli besviken! Och det bör kanske tilläggas att dagens klasser är mycket välbesökta av män, även om majoriteten fortfarande består av kvinnor.