Testa fem yoga-övningar för löpare

Yoga kan vara andlig och religiös, men det är för träningseffekten som den blir alltmer populär. För löpare kan yoga vara ett bra alternativ till vanlig stretching och töjning.
Testa de fem olika övningarna som instruktören Carolina Söderberg visar i videon ovan!

Många av de tusen år gamla rörelserna är rätt genomförda bra för att öka rörligheten.
De olika positionerna har i yoga alltid namn. Carolina visar i videon fem bra positioner för löpare:
Hunden – för vaderna
Svanen – för utsida höft, sätet
Duvan – sträcker framsida lår, höftmusklerna och piriformis
Skosnöret – för höft och utsida lår
Grodan - för ljumskarna

Andningen är viktig i yoga. Ett sätt att få fokus är att hela tiden koncentrera sig på andetagen. Alla övningars längd räknas också i antal andetag. Tio andetag i varje position är ett mått på hur länge man ska hålla varje rörelse för att få effekt.

Carolina menar också att fokuseringen på andningen kan vara något som löpare kan ha nytta av:
– Det kanske väcker en nyfikenhet till andetaget som man kan med sig ut när man är ute och springer. Man får medvetet andas under ett yogapass. Man andas djupt ner i magen för att syresätta kroppen.

För en löpare kan yogan också vara bra och skadeförebyggande genom att man kan arbeta upp rörligheten i säte, baksida lår, höft, vader och bröstryggen.
Det behövs inte några speciella redskap, kanske en mjuk matta som underlag. Du behöver heller inte köra ett helt pass. Det kan räcka med att man hittar fem minuter, kanske gör hunden på morgonen.
För de som gillar yogaövningarna och vill veta mer är det ju perfekt att hitta en yogasstudio eller en träningsanläggning som har yoga som man kan prata med en yogalärare eller instruktör.