Maratoncoachen: "Så kommer du igång med din maratonträning"

2020 – året då det händer! Vem springer egentligen ett maraton? 42 195 meter… Det är ju jättelångt! Ja det är det verkligen, att genomföra ett maraton är en stor prestation. Att under en tid bygga upp och förbereda sin kropp på bästa möjliga sätt för att ta sig i mål på maraton är ett fantastiskt bra sätt att bli medveten om sin egen hälsa.

Om du funderar på om du ska anmäla dig eller inte, oavsett om det är för första gången, en comeback eller för att öka på medaljförrådet, så säger jag: Kör! Vi kommer att ha det trevligt, både under loppet och på vägen dit.

Det är ungefär 26 veckor kvar till start och vi har gott om tid att träna, men varför vänta? Låt oss dra igång träningen så snart som möjligt för att vara mer förberedda och starkare än någonsin. Det som är fint med att starta i tid är att vi kan förbereda oss grundligt, öka successivt, bygga och förbättra vår grundhälsa under vägens gång.

Som tränare tycker jag att det är viktigt med målsättningar – och ASICS Stockholm Marathon är ju ett väldigt tydligt mål. Men målsättningen blir realistisk först när den stämmer överens med förutsättningarna, det vill säga skade- och sjukdomshistorik, hur mycket tid du kan lägga på träningen och hur stor lust du känner inför målet. Får du dessa bitar att mer eller mindre ge grönt ljus så ser jag inga hinder till att köra igång.

Hur ska du starta då? Det finns ett superbra sätt, börja spring! Avsätt tid för löpning så att det står i relation till dina mål, träna kompletterande träning (fysträning) för att hålla skador borta och behåll lusten genom att göra annat som du också gillar, både i träningsväg och i övriga livet.

Ses vi på startlinjen?

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed