Maratoncoachen om löpskor – och att träna barfota för fötternas skull

Löpning är en relativt enkel sport när det kommer till utrustning, men om det är något du ska satsa på så är det riktigt bra löpskor. Här ger coach Sanna Hed sina tankar om vilka skor som bör finnas i löpargarderoben.

Löpning är ju den fria, härliga idrotten som inte kräver någon utrustning…. Eller? Visst finns det löpare som nöjer sig med att springa barfota i ett par enkla shorts, men det gäller inte för de flesta.

Jag tycker att om det är något du ska satsa på som löpare så är det skorna, för det är trots allt de där köttklumparna längst ner på benen som får ta en hel del av belastningen under alla kilometrar vi springer. Vilken typ av skor man föredrar är individuellt. Som tur är finns det välutbildad personal i både specifika löpbutiker och på de stora kedjorna som kan hjälpa dig att hitta en modell som passar just dig.

Varva mellan flera par

Jag tycker att det är bra att ha två (eller i vissa fall flera) par skor att varva mellan. En sko för intervallpass och kortare distanser (ofta en lättare sko med mindre dämpning) där foten får aktiveras och du får en bra kontakt med underlaget. Den andra skon kan vara lite mer dämpad och ge foten ett stöd så att du upplever den snällare mot kroppen under längre distanser, långpass eller när du känner dig lite trött och sliten.

Ett annat tips är att träna barfota då och då. Ta av dig skorna och varva ned med 5-10 minuter lätt jogg på en gräsmatta. Det gör underverk för fotmusklerna!

Det gäller att ta hand om fötterna också. Smörj in dem ofta så att du slipper förhårdnader och skav. Massera och stretcha tårna och resten av fötterna för att hålla dem starka och alerta. Fötterna först. Heja!

 

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed