Maratoncoachen: "Släpp program och struktur för en stund!"

Sanna Hed uppmanar till att fortsätta springa men att låta dagsformen styra över tempo och distans snarare än att hålla stenhårt vid förbestämda upplägg.

Nu är det som det är. Läget i världen har gjort att inget är som det brukar vara och vi vet heller inget om hur det kommer att bli. En tid av ovisshet, gällande allt.

Lopp efter lopp har ställts in och skjutits fram i skuggan av coronavirusets framfart, så också vårt egna ASICS Stockholm Marathon. Nu håller vi tummarna för att världen ska hitta sin balans och att vi kan få uppleva en unik löpupplevelse den 5 september då ASICS Stockholm Marathon och Ramboll Stockholm Halvmarathon kommer att arrangeras under samma dag.

Men hur ska vi träna nu då? 
Ska jag vara ärlig så är det lite tungrott och svårmotiverat just nu både hos mig själv och hos de som jag tränar. Det känns som att många famlar lite och har svårt med struktur, och inte är det något konstigt med det.

Kanske är det dags att släppa program och struktur för en stund? Men med det menar jag absolut inte att du ska sluta springa, tvärt om. Vi tar två veckor då vi springer det som faller oss på där tempo och distans får styras helt efter dagsform och lust. Fyra till fem löppass i veckan där allt blir en form av fartlek. Nu behöver det här absolut inte bli någon form av viloveckor utan ett sätt att ladda och starta om.

Jag vill också påminna om vikten av återhämtning och kroppsmedvetenhet. Ta tid att känna efter hur din kropp mår, finns det svagheter som behöver stärkas så se till att göra det.

Nu tycker jag att vi har surat klart över att det inte blev som vi tänkte oss med ett maraton den 30 maj. Kom ihåg att vi faktiskt springer lopp för att vi är tränade för det likväl som att vi tränar för att springa lopp, hajar du?

Jag hejar på dig, oss och alla!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed