Häcksitt – övningen som ger ett smidigare löpsteg

Stelhet kring höfte, säte och lår är vanligt bland löpare och kan leda till tråkiga skador. Håll musklerna smidiga och löpsteget starkt med Sanna Heds favoritövning.

Hoppas att din träning går bra! Kan det till och med vara så att du springer mer än någonsin? Hur har kroppen reagerat på det?

Som alltid vill jag heja på och påminna om den kompletterande träningen. Träningen som gör att din kropp orkar med all löpning och som gör dig medveten om hur den känns.

Så här en bit in på vägen mot maraton kan det börja sätta sig lite stelhet runt höfter, säte och lår, vilketi sin tur kan leda till skavanker och i vissa fall skador. När muskler och leder belastas hårt och stelnar till är det lättare att vi belastar kroppen ojämnt och snett. Tyvärr är det sällan så enkelt och logiskt så att orsaken till problemet sitter i samma område som smärtan. En sak är i alla fall säker, en fungerande höft och smidig muskulatur i benen gör gott för allas löpsteg.

En favoritövning från mina år inom friidrotten är häcksitt, en rörelse som går att kombinera efter behov och som ger en bra rörlighet för musklerna kring höften.

Kom ihåg att det är mycket roligare, lättare och trevligare att lägga till den här typen av träning och rörelse innan problem och skador uppstår. Via den här länken hittar du ett klipp där Sanna visar hur du genomför övninger och ger inspiration till hur du kan använda den i din träning.

Stort lycka till med både löpning och löpfys!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed