Maratoncoachen tipsar: "Kolla formen med ett testlopp"

Håll träningsmotivationen uppe med hjälp av ett testlopp på 5 kilometer. Sanna Hed tipsar om upplägg och hur du utifrån resultatet får fram din uppskattade halvmaraton- och maratontid.

Nu är vi många som går runt och väntar på att få se en ljusning och klartecken kring följderna av coronaviruset gällande livet och tillvaron i stort men också kring loppen vi tänkt springa.

Förhoppningsvis så har du hängt fast vid din träning, vi har ju trots allt turen att få utföra vår idrott till skillnad mot många andra länder.

För att hålla motivationen uppe tycker jag att det kan vara på sin plats att testa formen. Anledningen till att utföra ett testlopp är att kolla av var man står just nu formmässigt och om det finns något man kan justera i sin träning framåt.

Jag brukar testa av min och mina adepters form genom ett 5000-meterslopp på bana, eller en annan platt motsvarande runda. Jag tycker att det är ett enkelt sätt att ta reda på formstatus. Som vanligt är det mest intressant med test när man gör dem vid upprepade tillfällen och har något att jämföra med. Så gör ett test nu, träna efter din plan i 4-6 veckor och gör sedan samma test igen under liknande förhållanden – och korrigera din träning efter det.

Testlopp är ofta lättare att springa tillsammans med andra för att få lite pepp, draghjälp och sällskap, men det går naturligtvis strålande att göra det på egen hand också.

Gör så här:
1. Värm upp ordentligt med jogg och några stegrings- eller koordinationslopp.

2. Kör loppet! Fördelen med bana är att du inte behöver förlita dig på gps utan vet att du ska ta dig dina 12,5 varv för att få den exakta sträckan.

3. Jogga ner efteråt och avsluta gärna med en lätt stretch.

Resultaten från dina 5 kilometer kan du sedan lägga in i en omvandlingstabell för att få fram din uppskattade halvmaraton- och maratontid. Här hittar du ett exempel på en löparkalkylator. 

Lycka till!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed