Ökad rörlighet, styrka och spänst – med 3 varianter av knäböj

Nytt år och ett perfekt läge att få till styrketräningen! Maratoncoachen Sanna Hed ger sina bästa tips på hur du anpassar grundstyrkeövningar för att ge din kropp vad den behöver.

Det är januari, fem månader kvar till Stockholm Marathon och du har troligen börjat trappa upp din löpträning. Då är det också hög tid att se till att hitta övningarna du behöver göra för att bli en starkare och mindre skadedrabbad löpare.

Jag gillar gillar enkla övningar som kan varieras utifrån det syfte jag vill uppnå. I valet av övningar ser jag till att nå följande kvalitéer: rörlighet, stabilitet, styrka och spänst. Jag ser gärna att du utgår ifrån just den ordningen; att rörligheten finns där för att ge det rörlighetsomfånget som behövs i respektive övning, att man har koll på och kan stabilisera runt kroppens leder och att man bygger styrka och och spänst. Sedan väljer jag en basövning som till exempel knäböj och använder den i en variant som min adept behöver.

Om du har tillgång till gym så är det jättebra att belasta kroppen med vikter i styrkedelen, men det finns också massor du kan göra utan redskap – med fantasi och youtube!

Den här veckan rekommenderar jag att du tränar på att utföra knäböj i en variant som täcker ditt behov. Kolla in det här träningsklippet (länk) för inspiration. 

Nu är vi igång på rätt sida av årsskiftet, med siktet inställt mot ett starkt och skadefritt ASICS Stockholm Marathon!

Kör nu!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed