Enkelt mellanmål efter långpasset – Maratoncoachens goda recept

När du har varit ute på dina tuffa intervallpass och långa distansrundor behöver kroppen snabb energi för att börja återhämta sig. Då är en lättfixad dryck ett smart alternativ, här är coach Sanna Heds bästa recept.

Mat är ett omfattande ämne och när det kombineras med löpning har vi två stora områden som behöver matchas för att du ska få en fungerande balans.

Jag har genom mina år som tränare läst åtskilda kurser i näringslära och framför allt haft turen att lära känna duktiga näringsfysiologer som jag har ställt tusentals frågor till. Det jag har kommit fram till generellt när det gäller kost är att 1.) det är väldigt individuellt och att 2.) det alltid beror på. Två svar som gäller det mesta i livet. 

När jag skriver om mat kommer jag att tipsa om det jag gillar, helt enkelt. Hoppas att det kan ge lite inspiration och variation till dig.

Mitt första tips är en återhämtningsdryck som jag brukar försöka få i mig efter veckans långpass. Jag upplever ofta att det är lite svårt att äta direkt efter att jag har sprungit hårda eller långa pass så då kan det vara skönt att ha något att dricka som hjälper kroppen att ta igen sig och som startar återhämtningen.

Maratoncoachens efter-löpning-dryck

2 dl mjölk (den typ som passar dig)
1 msk kakao
1 banan
1 msk socker/honung
4 msk proteinpulver (jag tycker att det med chokladsmak passar bra här)
1 dl blåbär (jag använder frysta)

Mixa allt och drick så snart du kommer hem.

Sedan ska du såklart äta också. Mat är vårt bränsle, så se till att fylla på. Spring och ät, ät och spring!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed