Träning, vila och kost – Maratoncoachens sista-minuten-tips inför start

Nu är det inte långt kvar till ASICS Stockholm Marathon Virtual Edition den 4-6 september! Här ger Sanna Hed sina bästa tips på hur du slipar till formen, håller dig skadefri och laddar med energi den sista tiden inför start.

Med cirka två veckor kvar till loppet är träningen till stor del redan gjord, ditt längsta långpass bör vara sprunget och förhoppningsvis känner du dig skadefri och taggad. Fokuset nu handlar mest om att behålla formen, hålla sig frisk och inte skada sig. 

Maratoncoachens 10 bästa tips sista veckorna innan ASICS Stockholm Marathon Virtual Edition

1. Med två veckor kvar springer du cirka 70 procent av din normala löpning. Korta av passen men behåll gärna samma antal pass. Med en vecka kvar springer du cirka 50 procent av din mängd. 

2. Håll igång den styrketräning du är van vid, lägg inte till något just nu.

3. Ta hand om dina fötter. Klipp långa naglar och ta bort förhårdnader, senast en vecka innan. Smörj in varje kväll för att undvika något så trist som skavsår på tävlingsdagen. Skav kan uppstå även i de skor som du är van att springa i när du kommer upp i den långa maratondistansen. 

4. Provspring dina kläder på det längsta passet du har kvar. Stäm av så att det inte är några lappar, sömmar eller material som kan skapa skav. Planera också alternativ klädsel för olika väder.

5. Om du inte har redan har testat vilken typ av energi du ska använda dig av under loppet så är det hög tid att testa nu! Vad passar dig och din kropp och hur ska du få till i dig det du behöver under loppet. Gör en plan!

6. Sätt gärna upp en ungefärlig tid på dygnet du ska köra ditt tävlingslopp och se till att du vet vad du behöver äta innan samma dag och dagen innan.

7. Mat är väldigt individuellt men de allra flesta tjänar på att fylla på med lite extra kolhydrater innan en uthållighetsutmaning som maraton, så se till att utöka ditt intag men gör ingen överdriven förändring.

8. När det kommer till risken att dra på sig förkylning eller annan sjukdom inför loppet så är väl kommentarer överflödiga – men jag påminner ändå om att tvätta händerna, hålla avstånd och undvika större folksamlingar.

9. Den sista veckan innan loppet rekommenderar jag att försöka få till lite extra vila och återhämtning. En favoritövning för mig när benen, av en eller annan anledning, känns pirriga är att vila med dem upp mot en vägg. Lägg dig på rygg med rumpan nära väggen och sträck upp dina ben, andas djupa andetag och slappna av. Stanna i positionen i 3-15 minuter.

10. Gör så gott du kan och kom ihåg att det är vägen fram till loppet och lyckan av att ha en kropp som kan springa som är det viktigaste av allt! När du väl gått i mål kommer det att vara värt allt slit. Helt säkert!

Lycka till!
Coach Sanna

 

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed