Bandytränaren som byter is mot asfalt

Lännart Nilzon, bandytränare i Ljusdals BK, är en hyfsat förberedd förstagångsdeltagare i årets Stockholm Marathon. Veckan efter påsk testade han 32 kilometer på asfalt och det tog två och en halv timme.
- Jag blev lite stel men inte så farligt, berättar han.

Vid det passet hade Nilzon cirka 13 mil i benen. Till den 9 juni räknar han med att komma upp i minst 30!
Han har också en annan stor fördel, matchvikten ligger på 70 kilo samma som när han var aktiv bandyspelare. Lännart har inte heller drabbats av några som helst knä- eller ryggproblem. Däremot har han brutit nyckelbenet fem (!) gånger. Han har som aktiv spelat cirka 400 matcher i LBK:s gula tröja. Det kunde
ha blivit fler om han inte prövat på spel också i Västerås, Örebro och Hammarby.
- Men jag ångrar inte dom åren. Det är bra att se sig omkring i Sverige, säger han.
Han har alltid haft lätt för att springa men tävlandet har inskränkt sig till Hambojoggen i Järvsö med en ganska lättlöpt bana runt milen. Ljusdals BK började sin försäsongsträning i mitten på april. Då är det ett halvår till World Cup i Ljusdal så man kan lugnt säga att bandy har en lång försäsong
I början ansvarade han ensam för träningen på fem pass i veckan . Och då är det lite tungt att kombinera heltidsjobb, att vara trebarnspappa, tränare och att preparera sig själv för 42 kilometer.
Det var hustrun som tyckte att en start i Stockholm Marathon var en lämplig 40-årspresent. Hela familjen åker ner dagen före.
- Men jag räknar med att få med mig ännu fler supportrar, säger Lännart
Nilzon förhoppningsfullt.

Mer om Stockholm Marathon 2001