IT-branschen på väg in i maratonvärlden

Intentia, Enea och WM-Data förekommer flitigt i startlistan. Det är överhuvudtaget gott om löpare från IT-branschen i årets upplaga av Stockholm Marathon. Vi hittade också så många från ett okänt företag med namnet QPR Software i startlistan att vi blev mycket nyfikna.

- Vi är ett finskägt företag med kontor i både Finland, USA och Stockholm, informerar Jenny Hagman, och vi säljer egenutvecklad mjukvara. QPR Balanced Scorecard är ett program som säger hur företaget mår och då ingår inte bara siffrorna utan även "mjuka" värden.
Projektet Stockholm Marathon startade som en utmaning mellan Helsingfors och Stockholm. Reglerna är lätta, så många som möjligt över mållinjen och därefter räknas den sammanlagda tiden.
För Jenny Hagman representerar Stockholm Marathon inte den ultimata utmaningen, hon tävlar också i multisport och där håller utövarna på ända upp till 48 timmar eller mer. Hon har genomfört Åre Extreme Challenge en gång.
Inför den klassiska marathondistansen förbereder hon sig genom att springa en mil några gånger i veckan. I Jennys planer ingår några rejäla långpass. Det första tvåmilapasset genomfördes i mitten på april.
Jenny Hagman har en teori om varför det är så många från just IT-världen som ställer upp.
- De som hamnar i IT-branschen är lite yngre, de är tävlingsinriktade och många har idrottsbakgrund, de håller i gång fysiskt och de gillar att skapa projekt som innehåller lagarbete, framhåller Jenny Hagman QPR Software i Stockholm genomför en gemensam träning i veckan.
- Vi kör varje tisdag efter jobbet, dels för själva träningen, dels för att peppa varann, påpekar Jenny.
Målet är att vara bättre än Helsingfors...

Mer om Stockholm Marathon 2001