Löparnas tider live på Internet

På lördagen kan alla som har tillgång till Internet eller en WAP-telefon att följa Stockholm Marathon-löparnas väg mot målet på Stockholms Olympiastadion.

Det lilla gula datachipet som alla löpare måste sätta fast i ena skon är den uppfinning som gör det möjligt att följa löparna runt banan.
Tidtagningssystemet med Championchip har funnits i ett antal år. Förra året användes det för första gången i Stockholm Marathon. Avläsare för datachipen finns vid start och mål men även vid passeringarna för 10 km, 21,1 km och 30 km. På det sättet kan alla löpare få sina passertider på banan.
Årets nyhet är att avläsningsstationerna är uppkopplade mot datacentralen på Stadion där datan samlas, bearbetas och sänds vidare till www.marathon.se:s servrar på [email protected] - pi.se.
På det sättet tar det endast några sekunder från det att en löpare passerat en kontrollpunkt eller gått i mål innan resultaten finns på www.marathon.se.
Sökningen kommer även att vara möjlig via wap-telefon. Det innebär att de som har en wap-telefon kan följa loppet på stan och få service både med nyheter och resultat.
Adressen till www.marathon.se:s waptjänst är www.marathon.se/wap.
Företagen bakom servicen är EST AB som har har den svenska agenturen för Championchip och det gotländska IT-företaget Jomsborg AB som har utvecklat tjänsterna för Internet och Wap.

Mer om Stockholm Marathon 2001