Coachade till första maran på Internet

De är många och de är ofta unga. Debutanterna i Stockholm marathon behöver ofta råd och stöd inför loppet.
- Vi har följt träningsschemat som finns på Marathon.se i detalj, säger systrarna Marie och Sofie Melin som på lördagen springer sitt första maratonlopp.

Det började med att Sofie sprang halvmaran i Broloppet. Ett år senare kvitterar hon och tvillingsyrran ut nummerlappen till utmaningen Stockholm Marathon.
- Vi har gjort precis som Marathon.se sagt i sina träningsråd och även gjort våra löppass, säger Marie som inte verkar speciellt nervös inför 42195 meters löpning.
- Mest är man väl orolig för att man ska bli stel på slutet, säger Marie.
Taktiken är att peppa varandra och springa tillsammans hela vägen. Dessutom kommer kompisarna att stå på strategiska ställen.
- Det är många som har blivit sugna på marathon - och nu säger de NÄSTA ÅR SKA VI VARA MED, förklarar Marie.
Stockholm marathon lockar nya löpare. Trenden i år är att medelåldern sjunker och antalet deltagare stiger. Inkörsporten till ett maratonlopp kan vara många. När Benjamin Printz och hans kompisar började snacka om maran gick Benjamin ut på Internet och chansade på att slå in adressen www.marathon.se:
- Där fanns ju allt vi behövde veta och jag anmälde mig direkt på nätet. Helt suveränt.
Träningsråden har också Benjamin och hans tre kompisar från Handelshögskolan i Jönköping studerat.
- Man vet hur man borde ha tränat, men den sista tiden har det varit fullt med tentor, säger Benjamin som just hämtat ut sitt datachip för att sedan fortsätta in på Stockholm marathons sportmässa.

Mer om Stockholm Marathon 2001