Djurgården favorit för Marie Söderström-Lundberg

Marie Söderström-Lundberg kom in sent löpningen men har, liksom Ewy Palm före henne, bevisat att det inte behöver vara någon nackdel. Hässelby-löparen är redan kvalificerad för sommarens friidrotts-VM. Men först vill hon göra en ny stark insats i Stockholm Marathon.

När hörde du första gången talas om Stockholm Marathon. Vad kommer du ihåg?
- Jag hade en klasskamrat på gymnasiet som tränade för Stockholm Marathon -79 eller -80. Jag kommer ihåg att jag tyckte hon var otroligt duktig. Hon fick
en tid på cirka tre timmar.

Vad tänkte du på när du stod på startlinjen första gången?
- Jag kommer inte ihåg något annat än jag bara tänkte ta mig runt. Men det var inte så lätt det heller. Jag gick in i väggen och fick nästan stappla i mål. Det var fruktansvärt.

Vad har loppet betytt för din karriär?
- Jättemycket. Stockholm Marathon uppmuntrar svenska löpare och loppet har gjort min satsning möjlig. Sen är det ju välarrangerat och det är kul med så mycket publik.

Vilken del av banan gillar du mest?
- Jag gillar både den lantliga idyllen ute på Djurgården och storstadskänslan. Att jag gillar Djurgården beror nog på att det påminner mycket om mina träningsmarker. Inne i stan är det bra därför att det är flest åskådare där det är som jobbigast.

Några särskilda ritualer för loppet?
- Nej, jag förbereder mig som inför vilken tävling som helst.

Har tävlingen gjort dig känd bland allmänheten. Hur märks det?
- Stockholm Marathon är så etablerat att alla känner till det. Nu tar både kända och okända upp att dom sett mig på TV. Att bli uppmärksammad stör mig inte alls.

Kan du tänka dig att springa på fem timmar?
- Nej, inte i tävlingssyfte. Men att springa runt och ha sällskap med någon som jag gillar - det kan jag utan vidare tänka mig. De som genomför maran på fem timmar får ju också ut mycket av det.

Vad väntar du dig av årets lopp?
- Jag är ju klar för VM i Edmonton men kommer inte att jaga en kvaltid. Jag hoppas att det inte blåser lika mycket som i fjol och att det blir en bra dag för både löpare och publik.

Kan du beskriva dagen-efter-känslan?
- Rätt bra. Det är bara mina tår som får mycket stryk men inte mer än att jag kan flänga runt och hjälpa till på Minimaran.

Vad har Stockholm Marathon betytt för svensk långlöpning?
- Hur många har inte inspirerats till att träna av Stockholm Marathon. Arrangemanget är ju mycket mer än ett marathonlopp. Det är en folkfest och en kulturyttring.

Mer om Stockholm Marathon 2001