Marie bara sekunder från rekordet

- Jag kände mig stark och det kändes bra, men det var först när det var någon kilometer kvar som jag förstod att det inte var så långt kvar till svenska rekordet, säger Stockholm Marathon-tvåan Marie Söderström-Lundberg.
Nu klarade sig Evy Palms svenska bästa notering med 23 sekunder. Men Marie Söderström Lundbergs 2.31.28 var inte enda svenska glädjeämnet den här dagen.

På tredje plats gjorde Jamtrennarnas Lena Gavelin den bästa maratondebuten som någon svensk tjej. 2.35.04 är den sjätte bästa svenska damtiden någonsin men liksom Marie har inte Lena haft känslan att det gick så snabbt.
- Jag försökte bara att springa i jämn fart och hade målsättningen att jag skulle ta mig runt. Jag hade inga ambitioner att ge mig in i toppstriden, förklarar Lena som blev trea totalt.
27-åriga Lena satsade tidigare på skidor, men löpartalangen är visat sig större. I Tjejmilen förra året var hon tvåa efter Marie Söderström-Lundberg, och hon var placeringen efter Marie även i Göteborgsvarvet.
När nu Lena gjorde ett lopp i "Marie-klass" höjde sig Marie själv ytterligare ett snäpp.
- Kent (Clefberg) stod utanför stadion och skrek att jag skulle köra. Först då fattade jag nog hur nära det svenska rekordet jag var, säger Marie.
Evy Palm gjorde 2.31.05 i London 1989. Samma år vann hon även på sin snabbaste tid i Stockholm, 2.33.26.
Men låt oss nu inte prata om tider hit och dit. Alla vet att Stockholm är en tuff och välmätt bana. Låt oss i stället se framåt:
- Det är VM som gäller i år och det är jätteskönt att jag fick klartecken att jag åka redan tidigt i våras. På det sättet har jag kunnat förbereda mig ordentligt och springa avspänt i Stockholm, säger Marie.

Mer om Stockholm Marathon 2001