Gör löpningen till din livsstil

Vissa människor känner sig positivt förändrade efter den första träningsturen, medan andra enbart tycker det är jobbigt. För de flesta innebär löpningen en kombination av positiva och negativa känslor. Jag vet att löpningen kan vara både fantastisk och fruktansvärd! Det kan ta lång tid innan du börjar tycka om den, och en del av utmaningen ligger just i att känna tillfredsställelse även när det tar emot.
Den största anledningen till att börja träna är att du får ge dig ut och röra på dig. Bry dig inte om hur du ser ut, vad du har på dig eller om någon ser dig. Försök att befria dig från alla psykologiska spärrar och njut istället av vad du gör. Kom ihåg att du inte är ensam. Spring gärna tillsammans med andra människor. Försök att hitta träningskamrater eller ta med din familj på träningsturerna.
Själv får jag ut mycket mer av träningen, och har även fått större motivation att träna, sedan min familj engagerat sig. Försök att träna regelbundet men glöm inte bort att göra träningen intressant. Det blir den om du varierar underlaget och banan. Nybörjare springer ofta samma bana varje dag och då kan det bli tråkigt efter ett tag. Själv föredrar jag att springa i skogarna i utkanten av Oslo.
Självklart spelar tid och väder stor roll i valet av träningsplats, men även små förändringar hjälper att hålla intresset vid liv. En gång var jag trött på att springa samma runda i New Yorks Central Park men genom att springa samma bana – fast åt andra hållet – piggnade jag till. För att vänja dig vid att träna efter ett omväxlande program har jag inkluderat olika distanser och mönster i tioveckorsprogrammet. Så småningom kommer du även att variera löpningstempot.

Ge inte upp om det känns tungt
Som alltid när du börjar med någonting nytt kommer det ibland att vara motigt och ibland att flyta bra, vilket naturligtvis påverkar din entusiasm och energi. Den ena dagen kommer blotta tanken på träningen att ge dig huvudvärk; följande dag är du uppe i ottan, ivrig att ge dig av. En dag funderar du på att bränna upp dina löparskor, nästa dag är du ute och tittar i affärer efter ett nytt par.
Om du känner att motivationen tryter och att det inte är roligt att springa längre får du inte ge upp. Humörförändringar är lika vanliga inom löpningen som inom allt annat. Om du vill skaffa dig en bra grundkondition får du räkna med en viss trötthet. Ibland är den fysisk, men om du tränar som du ska är det oftast en psykisk trötthet.
När jag känner mig trött bestämmer jag inte hur jag skall träna förrän jag är klar med min 15-minuters uppvärmningsjogg. Först då vet jag om jag verkligen är fysiskt trött eller om jag bara tror att jag är det.
Din entusiasm beror på vilken målsättning du har, vilken slags människa du är och hur du klarar utmaningar.
Om du börjar få en negativ inställning till träningen så försök förändra denna inställning på ett positivt sätt. Försök se träningen som en början till ett nytt liv och ett nytänkande, och inte som en lång kamp för att komma i form. Det kanske hjälper om du tänker på positiva erfarenheter du upplevt på jobbet eller på fritiden och försöker överföra dessa känslor av tillfredsställelse till löpningen.
Genom att träna förnuftigt kan du lättare undvika skador. Småblessyrer som muskelvärk eller andra plågor är oundvikliga, speciellt om du använder muskler du inte ens visste du hade. Detta hinder uppstår och måste övervinnas i alla träningsprogram där du använder din kropp.
Du har kanske varit med om att känna dig alldeles tom i huvudet när du försöker lära dig något nytt, och så fungerar även kroppen. Efter ett tag blir dina muskler starkare. Om du däremot ständigt känner dig trött eller värken inte försvinner bör du minska din träningsinsats, vila eller uppsöka läkare.
Ett plötsligt genombrott hjälper dig kanske inte bara över det första hindret utan även en bra bit längre. Detta betyder att du nått en ny träningsnivå och kapacitet, och säkerligen har även ditt självförtroende ökat. Ett genombrott kan innebära att du klarar att springa fem kilometer i sträck eller att du känner dig upplivad istället för utmattad efter en träningsrunda. Du måste vara beredd att möta både framgångar och motgångar tålmodigt och inte ge upp när du känner av den första tröttheten. Du ska heller inte anmäla dig till ett maratonlopp så fort du klarar av att jogga ett par kilometer i sträck.

Gör träningen till en vana
När du har blivit medlem i de aktivas gäng måste du organisera ditt liv med hänsyn till löpningen. Organisation, disciplin och sunt förnuft är nyckelord i ditt nya liv och dessa ord kan aldrig upprepas för många gånger. Ju seriösare du ser på löpningen ju viktigare blir dessa ord även för dig.
Försök lägga upp en bra träningsrutin. Glöm inte att ta hänsyn till hur din kropp fungerar och vilken tid på dagen det känns bäst att springa. Vissa människor tycker om att springa före frukost medan andra är morgontrötta och föredrar att springa på eftermiddagen eller kvällen. När du planerar ditt löpningsschema kan du inte förenkla det genom att bestämma dig för att springa när lusten faller på.
Du måste ta hänsyn till ditt övriga liv. Vilken tid på dagen har du tid att träna? Har du flextid på jobbet? Har du tillgång till ett omklädningsrum, en träningskamrat eller en träningsgrupp? Om du väljer att träna när det är mörkt ute måste du se till att du har reflexer på dig och att du är försiktig med var du sätter ner fötterna så att du inte snubblar och skadar dig. Elljusspår är oftast det bästa alternativet om du springer när det blivit mörkt ute. Jag växte upp i en morgonpigg familj och har alltid gått upp tidigt.
Jag är en så kallad A-människa som fungerar bäst under dagen, till skillnad från en B-människa som är piggast på kvällen. För det mesta är jag uppe före soluppgången och går och lägger mig klockan halv tio på kvällen. Min man Jack brukar kalla mig en AA-människa på grund av dessa tidiga vanor! Även om du inte är en morgonmänniska rekommenderar jag dig att starta dagen med en löpningstur.
Om du är som de flesta människor så vet du hur svårt det är att få tiden att räcka till. Det är så lätt att strunta i ett träningspass. Om du aldrig gjort det har nog tanken slagit dig någon gång. Dessa tankar åtföljs ofta av skuldkänslor och du slösar bort massa energi på att känna dig olustig. Det är därför bättre att springa på morgonen.
Jag vet att vissa människor tycker om att ligga och dra sig på morgonen och att blotta tanken på att ge sig ut och springa är olustig, men den inställningen går att ändra. Jack var en typisk B-människa innan han vande sig vid att gå upp klockan halv sex på morgonen för att följa med på mitt morgonpass. Ibland är jag tvungen att säga till honom minst femton gånger att stiga upp innan han reagerar, men genom att träna på morgonen har han sedan hela dagen på sig till annat, och oplanerade möten inkräktar inte på träningen. Om du springer på morgonen har du heller ingen ursäkt för att inte göra det alls förutom att du vill sova lite längre förstås!

Viktigt att starta försiktigt
Innan jag ger mig av dricker jag ett glas vatten och om det är varmt ute dricker jag ännu mer. Drick gärna en kopp kaffe eller te om du brukar göra det, speciellt om du tycker det är svårt att gå direkt från sängen till en löpningstur. Jag äter aldrig innan jag springer och tycker inte heller att man bör göra det före ansträngande träning. Erfarenheten kommer att visa vad som fungerar bäst för dig, och om du har speciella kostbehov kan det vara bra att rådfråga en dietist eller en läkare.
Eftersom kroppen ofta är stel på morgonen är det viktigt att du startar försiktigt. Tänj aldrig om du är ouppvärmd. Trots att jag är van vid att springa på morgonen vet jag att en del av mig fortfarande ligger kvar och myser i sängen. Om det är kyligt ute är det så lätt att börja träningsrundan i ett alltför snabbt tempo för att få upp värmen, men gör inte det utan värm istället upp inomhus innan du ger dig av. Jogga på stället, hoppa rep eller gå upp och nerför trappor. Oftast känns det lite småruggigt när du börjar springa. Om det inte gör det har du antagligen för mycket på dig och kommer snart att bli för varm.
Det är bra att ha flera lager av kläder på sig så att du kan ta av dig något plagg och knyta det runt midjan om det blir for varmt. Efter en dusch och frukost är jag klar att ta mig an dagens uppgifter. Om du har bråttom till jobbet och inte hinner äta frukost är det en bra idé att ta med några smörgåsar.
Det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten när du tränar, speciellt när det är varmt ute. Då bör du dricka före, under och efter träningen och inte bara när du är törstig. Genom att väga dig före och efter ett träningspass kan du kontrollera att du dricker tillräckligt mycket. Mer än ett halvt kilos viktförlust är för mycket.
På tal om mat är det på sin plats att nämna en av orsakerna till att många börjar springa, nämligen den att gå ner i vikt. Miljoner människor har upptäckt att löpningen är ett av de billigaste, snabbaste och effektivaste sätten att gå ner i vikt. Löpning toppar listan över de mest populära sätten att förbränna kalorier. När du springer förbränner du åtta till tio kalorier per minut. Det är omkring 300 kalorier på en halvtimme, lika mycket som innehållet i en medelstor frukost.
Dessutom har undersökningar visat att fysisk aktivitet leder till högre kaloriförbränning ända upp till 24 timmar efter träningen. Tillsammans med bra kostvanor kan löpningen nästan garantera viktförlust och fastare muskler.
Vissa människor tycker det är omöjligt att helt sluta äta godis och andra sötsaker. Själv har jag inget behov av efterrätter eller bakelser, men jag tvekar aldrig att äta en kola eller lite glass då och då. Mitt motto har alltid varit: ”Om jag vill äta det så gör jag det”. Samtidigt är jag disciplinerad och vet vad som är bra och inte bra för mig, och ser till att mina kostvanor är sunda och välbalanserade.
Löpningen kan ofta inspirera dig att äta riktigt. Efter allt hårt arbete vill du inte stoppa i dig en massa kalorier, och det känns dessutom bättre att springa med en lätt kropp. Om du tänker på att den där frestande efterrätten du hade tänkt äta under lunchen mycket väl kan spoliera din eftermiddagstur är det nog lättare att avstå från den.

Det hänger inte på vikten
Du behöver inte ha en speciell kroppsbyggnad för att springa eller för att bli en bra löpare. Om du tittar på löpare i världsklass ser du alla möjliga kroppsstorlekar och former. Det finns smala löpare och kraftigare löpare. Skillnaderna mellan löparnas kroppsbyggnad hjälper till att förbättra löpningens rykte. Det är styrkan som är viktig, inte huruvida du är smal eller kraftig. Jag vill gärna understryka detta, speciellt för de kvinnor som slutar att äta för att bli smalare. Det du tror att du kan vinna utseendemässigt förlorar du ofta i styrka.
Samtidigt som du försöker komma underfund med vilka kostvanor du trivs bäst med kan du se dig omkring efter ytterligare träningstillfällen.
Om du rör på dig när tillfälle ges förbränner du fler kalorier och på så sätt minskar den tid det tar att komma i form. Undvik hissar och rulltrappor – gå istället. Ta inte alltid bilen när du ska någonstans utan ge dig istället iväg hemifrån i så pass god tid att du kan promenera. Lek tafatt med barnen, böj och sträck på dig, bär saker. Förvandla hushållsarbetet och trädgårdsarbetet till träningstillfällen. Försök inte alltid att göra allting på enklast möjliga sätt: ställ undan den elektriska mixern och vispa grädden för hand.
Dina första trevande steg mot en ny livsstil kan så småningom bli lika självklara för dig som det är att äta och sova. Löpningen kan ge dig god hälsa, glädje och en känsla av välbefinnande. Jag vet att löpningen kan betyda detta för dig eftersom jag själv upplevt det.

Mer om Grete - en bok om löpning