OS-klara Kalle Berglund om hur han kommer tillbaka så snabbt som möjligt efter skador

VM i Doha, 2019

Den svenska rekordhållaren på 1500 meter, Kalle Berglund, fick i dagarna klartecken från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) för start i OS i Tokyo. Den 25-årige världslöparen har höga ambitioner för spelen men har under vintern dragits med en lättare skada som hindrade löpningen. Detta till trots så ser det mycket bra ut för Kalle, till stor del för att han har god koll på hur man ska träna när man inte kan löpträna. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Kalle detaljerat vad han gör för att komma tillbaka så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Hur kul ska det bli att åka till OS? 

- Givetvis jätteroligt, skönt att det äntligen är klart. Det är ju alltid lite nervöst så där innan, ska man få åka eller inte. Men jag har haft en bra dialog med SOK och nu kan jag bara fokusera på att träna så bra som möjligt för att vara i toppform i OS. 

Hur läggs säsongen upp nu inför detta? 

- Jag har inte riktigt koll på årets schema, jag vet att vi tävlar i slutet av spelen. Vi är sista helgen så i början av augusti. Det blir som vanligt att vi kommer igång och tävlar i maj/juni, gör ett lättare avbräck från tävling i juli och sen toppning in mot OS. Det var annorlunda i Doha 2019 då VM gick i oktober, men nu känns det som att det som funkar ett traditionellt år ska efterföljas. 

Du är precis hemkommen från ett träningspass, vad kördes? 

- Det var det klassiska "Kalles backe" - 20 x 219 meter i Hagaparken utanför Kronprinsessans slott. Tycker det är en perfekt sträcka för backintervaller. 

I den nystartade podden "Det Aeroba Huset" som du gör tillsammans med Elmar Engholm, berättade du att du under din skadeperiod längtade efter att få bli riktigt trött under backintervaller. Har du kvar den längtan nu? 

- Haha, vi började podden i början av januari och det var precis då jag började springa igen efter skadan. Efter en period i vattnet med vattenlöpning så tycker jag oftast att den känslan infinner sig. När man sedan drar på sig skorna, det är kallt och blåsigt och man har 190 i puls så är det lätt att man tänker "Är det verkligen detta man längtat efter?" Lite reality check blev det allt. 

Det verkar påfallande odramatiskt för dig med skadeuppehåll. Nästan som att det är ett planerat oplanerat avbrott som du vet exakt hur du ska hantera. Och du verkar inte oroa dig för att förlora särskilt mycket form.

- Vi bygger vår träning på att vara extremt genomtränade, gör man det över en lång period så går det alltid snabbare att komma tillbaka. Jag brukar jämföra det med ett luftslott ibland. Vissa bygger kortsiktigt, men när det går hål på det där luftslottet så tappar man allt mycket snabbt. Har man istället haft ett långsiktigt perspektiv med en god grund så tar det längre tid för formen att suddas ut. Det handlar om att ha en riktigt bra träningsbakgrund. 

Det man kallar det aeroba huset? Hur har du byggt det? 

- Jag har tränat hela min ungdom med ett långsiktigt tänk. De senaste åren har dubbeltröskeln varit en central del. Jag har haft långa perioder med god träning nu under många år, så har jag blivit skadad så känns det som att jag alltid kunnat komma tillbaka på två månader. Det är så klart svårt att ta ett extra steg upp när man är skadad, men att komma tillbaka till samma nivå som innan skadan känns som att det går ganska smärtfritt. 

Just denna skadan grämer mig faktiskt lite, jag tror jag hade kunnat undvika den.
Kalle Berglund om sin senaste fotskada

Finns det en tanke med den alternativträning du bedriver när du är skadad, är den likadan oavsett när på året du blir skadad? 

- Vi kör i princip bara grundträning när jag blir skadad. Det är att försöka träna så mycket mängd som möjligt alternativt då eftersom jag tror att det specifika man får genom löpningen är svårare att simulera. Nu blev jag skadad i december vilket är en ganska tacksam tidpunkt att bli skadad på, det är långt kvar tills sommaren då jag ska prestera och det är en period som löpningen ändå fokuserar på mängd och grundande. Blir man skadad i mars eller april är det en extremt känslig period. Då får man kompromissa med säsongsstart. Generellt är det aldrig bra att bli skadad, men det kan vara mentalt underlättande att ibland få ta ett avbrott, även om man vill undvika skador. Det kan vara svårt att träna hög mängd under lång tid. Man är också väldigt hungrig för att komma tillbaka. 

Hur såg en vecka ut under din senaste skadeperiod? Och hur tänker ni kring upptrappningen av löpning? 

- Direkt efter skadan så körde jag faktiskt bara ett pass de närmsta dagarna. Mycket för mig handlar då om att utvärdera vad som hänt samt att söka den rätta vården genom mitt team, naprapat, tränare och läkare. Kan vara sunt att ta det lugnt direkt inpå. Sen började jag köra dubbelpass de flesta dagar, sen vecka två och tre under skadeperioden så gick jag in med mer tröskel och högre intensitet. Det viktigaste är att i början försöka få en överblick kring hur länge du kommer behöva vila från löpningen. Är det en vecka så kanske du bara kan se det som en lugn träningsvecka utan att hetsa så mycket med kvalité, är det en längre period så behöver du en plan. Jag körde ganska mycket lågintensivt under denna perioden. 

Kör du samma pass alternativt som du skulle kört löpandes? 

- I princip, kanske lite kortare repetitioner då jag tycker det är så himla trist. Jag kollar fortfarande laktatmängd i blodet för att hålla ansträngningen på rätt nivå. När man är skadad behöver kroppen återhämtning för att ta hand om skadan. Kör man för hårt kommer kroppen att ta hand om återhämtningen snarare än att läka skadan så snabbt som möjligt. Det är alltså en balansgång. Generellt ligger man lite lägre i pulszoner på alternativa instrument, löpningen är ju en helkroppsövning. Vi har haft samma referenser i laktat, 2.5 på morgonen och lite högre på kvällen för att motsvara det vi siktar på vid löpning. Nu hade jag en fotskada så det blev främst vattenlöpning initialt och sen lite mer crosstrainer och cykel. Främst handlar det om att träna mycket men inte träna för hårt när du kör alternativt. Alternativ träning kan också slita på kroppen. 

Hur mycket tid lägger du på alternativt när du är skadad? 

– Jag försöker lägga det på ungefär lika mycket som när jag springer. Jag tycker det är trist att träna mycket alternativt så jag försöker att köra mer tröskel så att tiden går fortare. 

Hur snabbt kan du trappa upp när du kommer tillbaka? 

- Det beror givetvis helt på vilken skada det rör sig om. Jag har många som jobbar kring mig vilket gör att jag har mycket expertis som kan hjälpa mig. Just denna gång tog vi det lite lugnare eftersom att skadan kom när den kom, det var ingen stress. Initialt måste man träna ganska mycket alternativt parallellt med löpningen när man kommer tillbaka. Oftast brukar det vara lika länge som man varit borta innan man är uppe på samma mängd. Man ska komma ihåg att det inte bara är den skadade delen som är ovan vid löpning när man är på väg tillbaka, andra senor och ligament har också fått vila och behöver tillvänjning. Mitt första mål var att kunna springa i 10-12 kilometer innan jag drev upp farten. 

Hur länge hänger skadan kvar mentalt, att du tänker på den? 

- Ganska länge faktiskt, man känner efter lite mer. För bara några veckor sedan tänkte jag på det och då har det ändå gått tre månader sedan skadan. Just denna skadan grämer mig faktiskt lite, jag tror jag hade kunnat undvika den. Det började med en liten bristning i hälsenan som jag i princip tränade igenom, tyvärr innebar det att jag snedbelastade foten genom att vinkla den inåt. Utsidan av foten fick då en stressreaktion. Hade jag varit lite coolare kanske jag bara hade missat två veckor istället för sex veckor, om jag vilat hälsenan. Det var ett misstag som var mitt ansvar, min egen miss. 

Tror du att det kommer påverka din tävlingssäsong? 

- Nej det tror jag inte, den kom lägligt och jag är ändå bättre nu än innan.

Är det stressande att det alltid finns en risk att bli skadad?

- Inte jättemycket, jag tror att allt kan undvikas om man tränar smart, sköter kost, sömn och återhämtning. Jag försöker hålla koll på allt sånt. 

Om du skulle ge ett tips kring vad man ska göra för att undvika skador, vad skulle det vara? 

- Se till din totala belastning, inte bara träningen men också allt omkring. Sömn och kost påverkar, går du minus på ett område i livet så går det ut över träningen så småningom. Man ska ta det lugnt när man får en känning, det lönar sig oftast i längden.

Hör hela intervjun med Kalle i podcasten Spring Snyggt - med Jesus och Manne.

Mer om Spring Snyggt - med Jesus och Manne