Motivation: Planera för löpträningen

Här är tio råd för att komma igång med löpträningen. Tio saker att tänka på när man ska gå från ord till handling. Det handlar om att förbereda sig. Fastän löpning ofta beskrivs som en enkel sport kan det ibland vara bra med detaljplanering.

Tips:Ta reda på vilken tid det passar bäst att träna. Om du är morgonpigg (eller om du har barn som vaknar i ottan), gör det bästa av ditt morgonpass. Om du har möjlighet att springa på lunchen, ta väl vara på tiden. Du kan också springa till och från jobbet.

1. Planera passen
Ge varje pass ett syfte eller mål. Även om syftet är att springa lugnt och snacka med kompisen – är det ändå ett mål. En annan gång är det kanske ett mer koncentrerat intervallpass. Det är alltid en tillfredsställande känsla att klara mål och att ha presterat något.

2. Kolla in rundan
Kolla kartan och tänk ut hur du ska springa. Om du vet var du ska springa är det
a) mindre risk att springa fel,
b) mindre troligt att du kortar av rundan,
c) lätt att tala om för någon annan var du ska springa.

3. Vänta till efter maten
Träna inte direkt efter maten. Du hinner inte smälta maten, och energin den skulle kunna tillföra kommer inte fram till musklerna i tid. Se till att äta åtminstone 1–2 timmar före passet och pröva med något litet (en banan) 15–20 minuter innan du sticker ut. Experimentera med olika sorters mellanmål och tidsmellanrum – alla är olika.

4. Välj rätt skor
Många löpare har en uppsättning skor, olika för asfalt, tävling och terräng. Tänk igenom rundan och syftet med passet och välj skor efter det.

5. Kläder efter väder
På tidiga morgonrundor och på långdistanspass kan temperaturen och förhållandena ändras snabbt. Plötsligt kan kläderna vara alldeles för tjocka eller för tunna. En tumregel är att klä sig som om det var 10 grader varmare än det egentligen är, och få en kylig start på passet. Vantar och mössa är lätta att ta av och på. Ett bra sätt att reglera värmen. Man kan springa med kortärmat, mössa och vantar!

6. Skaffa en träningskompis
Kilometerna flyger i väg när du babblar med en god vän. Stäm träff med en kompis eller ett helt gäng och kör ett morgon- eller långdistanspass så är det större chans att du verkligen genomför det. Särskilt när regnet smattrar mot rutan och det fortfarande är mörkt ute!

7. Gör i ordning din utrustning
Lägg fram dina träningsprylar kvällen före. Gör allting klart – kläder, skor, strumpor, klocka, dricka – och lägg det bredvid sängen. När du snubblar över det på morgonen vet du vad som gäller.

8.Sätt ut vätskekontroller
Om du ska köra ett riktigt långt pass, stick ut kvällen före och placera ut flaskor med dricka bakom buskar och träd längs vägen. Kom bara ihåg var du ställde dem!

9. Fyll skafferiet
Innan du sticker ut är det bra att göra i ordning det du ska äta och dricka efter passet. Det finns inget värre för en hungrig löpare än ett tomt skafferi. Mixa gärna ihop en återhämtningsdryck och ställ den i kylen före passet – kall och uppfriskande när du kommer tillbaka.

10. Ladda batterierna
Se till att din smartphone, MP3-spelare eller Garmin är fulladdad. Att inte kunna lyssna till sin favoritmusik
på grund av ett tomt batteri kan vara tillräckligt för att tappa sugen. Och hur trist är det inte när distansmätaren helt plötsligt slutar fungera.

Mer om Joggingskolan