Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Lopp för barn och ungdomar

Tjejer inör starten i Minimaran i Stockholm.

Det ordnas varje år flera hundra långlopp med barn- och ungdomsklasser.
Det är snabbt och enkelt att hitta under menyvalet LOPPEN här på Marathon.se.
Men innan du kollar vidare har vi några tips på lite större lopp.

De flesta motionslopp har separata klasser för barn och ungdomar på distanser som är anpassade för olika åldrar. Det kan vara allt från någon kilometer för de allra yngsta upp till 5–6 kilometer för 16–17-åringar. Flera av de största motionsloppen har också separata arrangemang för de yngre som genomförs dagen före eller efter huvudloppet och som i flera fall samlar tusentals ungdomar.
Någon egentlig träning är inte nödvändig för att vara med i ett lopp utan alla kan delta och man behöver inte heller vara medlem i någon klubb.

Lilla GöteborgsVarvet
Halvmaran GöteborgsVarvet arrangeras i mitten av maj och dagen efter genomförs Lilla GöteborgsVarvet som vänder sig till barn och ungdomar i åldern 8–17 år. De springer 1,3 km, 2,4 km eller 4,1 km beroende på ålder. Starten sker på Margretebergsgatan och löparna springer sedan i Slottsskogen med mål på Slottsskogsvallen. Alla i loppet får medalj och diplom och de bästa får också hederspriser.
I Lilla GöteborgsVarvet ingår också Kraftklassen som är en särskild tävling för skolklasser. För att få delta krävs att varje klass ställer upp med minst åtta elever där hälften måste vara tjejer.
De allra yngsta – sex år och yngre – kan delta i Happy Meal-loppet och de springer en sträcka på 400 meter.
Lilla GöteborgsVarvet startade 1989 och har sedan dess vuxit kontinuerligt och är nu Sveriges största lopp för barn och ungdomar. 2005 var det över 8000 anmälda.
Mer information finns på Lilla GöteborgsVarvets hemsida.

Stockholm Mini Marathon
I början av juni arrangeras varje år Minimaran dagen efter Stockholm Marathon. Loppet är öppet för alla i åldern 7–17 år och sträckorna är 1 km, 2,1 km eller 4 km beroende på ålder. Starten sker på Östermalms IP och löparna springer sedan i Lill-Jansskogen med målgång inne på Olympiastadion.
Alla deltagare får medalj, t-shirt, banan, dryck och godis och några veckor efter loppet ett diplom. För 5–6-åringar finns Knatteloppet som är 1 km och sker utan tidtagning. Där joggar vuxna ledare med och även föräldrar är välkomna att jogga med sina barn.
Minimaran samlar varje år över 7000 barn och ungdomar.
Alla detaljer kring loppet finns på Minimarans hemsida.

Lilla Lidingöloppet
Lilla Lidingöloppet är en riktig klassiker och arrangeras sista helgen i september, dagen efter stora Lidingöloppet. ”Lilla” arrangerades första gången 1970 och vänder sig till barn och ungdomar i åldern 7–15 år. Start- och målplats är Grönsta gärde som också är målområde för det stora Lidingöloppet.
Sammanlagt är det nio klasser för pojkar och flickor plus Knatteloppet för de allra yngsta som kan ha sin förälder med. Knatteloppet har ingen tidtagning. Sträckan är 1,7 km, 3 km eller 6 km. Alla deltagare får medalj, frukt, dryck och diplom.
Över 100 000 barn och ungdomar har deltagit i Lilla Lidingöloppet som årligen samlar 5000 löpare.
All info om loppet finns på Lilla Lidingöloppets hemsida.

MiniMaxRuset i Gävle
Detta är ett lopp som Gefle IF arrangerar i början av maj och som är för barn och ungdomar upp till 13 år. Sträckan är 1 km för de yngsta och 2 km för de äldre. Den kortare banan går runt Regementsparken och den längre i terrängen runt Gavleån. Loppet samlar omkring 1500 deltagare.

Lilla Tjejmilen
Lilla Tjejmilen i Stockholm är precis som namnet anger enbart för tjejer. Det arrangeras samma dag som stora Tjejmilen i slutet av augusti och har sju klasser för åldrarna 7–13 år. Tjejerna är indelade i tre grupper där alla springer 1,5 km.
Start och mål är på Gärdet och alla som deltar får medalj, t-shirt, dryck och ostkaka. Varje år deltar cirka 1000 tjejer.
Allt om loppet finns på Lilla Tjejmilens hemsida.

Kalvinknatet
Kalvinknatet är en löparserie för skolungdomar i årskurs 1–6 (7–12-åringar) i Skåne, Småland, Blekinge och Halland. Det hela genomförs på 15 orter från slutet av april till början av juni. Sträckan är 1,5 km och arrangör är en lokal förening på respektive ort.
Det är sex åldersklasser för flickor respektive pojkar på varje plats och alla vinnare möts i en final i samband med MAI-galan på Malmö Stadion i augusti. Där är sträckan 600 m för de yngre och 1000 m för de äldre. 2005 var det 10.000 deltagare.
Alla detaljer kring denna löparserie finns på Kalvinknatets hemsida.

Karlstads Minilopp
I slutet av maj arrangerar IF Göta sitt traditionella Stadslopp. Dagen före genomför de Miniloppet som är barnens egen löparfest för åldrarna 7–14 år. Sträckan är 1,5 km och löps i grönområdet Sundstatjärn i centrala Karlstad. Vid sidan av det individuella loppet ingår både en skol- och lagtävling.
Alla deltagare får medalj, diplom, t-shirt och en känd idrottsstjärnas autograf. Antalet startande brukar ligga kring 1200.
All information finns på Miniloppets hemsida.

Lilla Midnattsloppet
Lilla Midnattsloppet arrangeras samma dag som Midnattsloppet och genomförs på Söder i Stockholm i mitten av augusti. Arrangerande Hammarby IF skapar en skön och avspänd miljö i detta stadslopp som alltid äger rum en lördagskväll.
Lilla Midnattsloppet vänder sig till dem som är 8–15 år. Flickor och pojkar i samma åldrar startar tillsammans och bland nyheterna för 2005 märks en ny bana som är 2,2 km. Starten sker på Ringvägen med målgång på Hornsgatan. Antalet deltagare ligger kring 1000.
Allt man behöver veta för att ställa upp i loppet finns på Lilla Midnattsloppets hemsida.

KK-joggen i Katrineholm
KK-joggen arrangeras i mitten av augusti och är ett av de största idrottsevenemangen i Katrineholm och samlar varje år mellan 1500 och 2000 deltagare. Omkring hälften av dem är barn och ungdomar i åldern 8–14 år som springer 1,2 km eller 2,7 km. Alla löpare får medalj och KK-joggens t-shirt.
All information finns på KK-joggens hemsida.

Rösjöloppet
Rösjöloppet är ett terränglopp som arrangeras i Sollentuna, norr om Stockholm, i början av maj. Loppet genomförs på grusstig och gräs och är öppet för alla från åtta år och uppåt. Det är fullständig klassindelning för åldrarna 8–17 år och distanserna är 1,9 km eller 2,9 km. Drygt 500 barn och ungdomar deltar i de olika klasserna.
Alla detaljer kring loppet finns på Rösjöloppets hemsida.

Mer om Löpträning för barn