Malins träningsråd till barn och ungdomar

– Lite och ofta är bättre än mycket och sällan.
Det säger Malin Ewerlöf-Krepp som har hållt på med löpning i stort sett hela sitt liv. Och hon har fler erfarenheter att dela med sig av.

Malin Ewerlöf-Krepp är Sveriges bästa medeldistanslöperska genom tiderna och har bland annat tagit EM-silver på 800 meter både inomhus och utomhus. Hon började med löpning tidigt men höll också på med flera andra idrotter under ungdomsåren. Allsidig träning har hela tiden varit en självklar del i hennes träning där det vid sidan av löpningen bland annat handlat om cykel, simning och längdskidåkning.
– När det gäller barn- och ungdomsträning så är det bättre att träna lite och ofta än mycket och sällan. Mitt råd är att prova på flera sporter och inte börja specialiseringen för tidigt, säger Malin.
När hon var 3–4 år brukade hon och hennes två år äldre bror Pontus följa med pappa Göran till Gävle IP. Där lattjade de omkring medan Göran tränade. De hoppade längd, höjd och sprang en del.
– När jag var fyra år flyttade familjen till Södertälje och jag gick med i en idrottsklubb, IFK Södertälje, och sedan Södertälje IF. Vi tränade all möjlig friidrott under rätt fria former. Ganska snart märkte jag att det var löpning jag gillade bäst.
Malin ställde upp i Lilla Lidingöloppet som sjuåring och det var där den riktiga löparinstinkten föddes. Sedan blev det fler och fler löpartävlingar och parallellt tränade hon också andra idrotter.

Varierad och allsidig träning
När Malin var 13 år började hon träna mer målmedvetet. Från att det mesta av träningen varit en allsidig lek blev den mer organiserad och hon började i en löpargrupp som hennes pappa tränade. Gruppen kallades ”järngänget”.
Vid den här tiden tränade Malin 5–6 pass i veckan, men aldrig mer än ett pass om dagen. Hon körde relativt få intervaller och styrketränade utan vikter. Malin bytte också ut flera pass mot alternativ träning som simning, skidor och cykling. Allt för att bygga upp kroppen för att minska skaderisken. Malin tränade hårdare än de flesta av sina jämnåriga men hon gjorde det eftersom hon upplevde att kroppen klarade av det och för att hon tyckte att det var så kul. Dessutom så hade hon nästan aldrig några problem med krämpor.

Flera olika idrotter
I ungdomsåren var friidrott och löpning den idrott Malin höll på med i organiserad form men hon höll också regelbundet på med cykel, simning och längdskidåkning.
– Tennis är en annan sport som tilltalar mig. Hade jag inte varit löpare hade jag gärna blivit tennisspelare, förklarar hon.
– Tennis är mer avkoppling än träning för mig men ger ändå en viss allsidighet. Andra sporter jag gillar att roa mig med är vattenskidor, slalom och golf. Att hålla på med andra idrotter än löpning är också mentalt avkopplande.

Malin Ewerlöf-Krepp är född 1972 och har tagit EM-silver på 800 m både ute och inne (1998). Hon har också vunnit 21 individuella SM-titlar och både VM- och EM-guld för juniorer. Malin avslutade bankarriären 2002 och har därefter fött tre barn. 2005 sprang hon Stockholm Marathon för första gången och blev svensk mästare i debuten på sträckan.

Mer om Löpträning för barn