Clas Björling - en riktig järnman!

Clas Björling tillhör världseliten när det handlar om triathlons ursprung och paradgren - Ironman. I mars 2004 simmade han 3,8 km, cyklade 180 km och sprang 4,2 mil på 8.36.36 i en tävling på Nya Zeeland. Det avslutande maratonloppet avverkade han på otroliga 2.42.

Grattis Clas till andraplatsen och till det fantastiska maratonloppet. har du någonsin sprungit maraton snabbare?
- Jag har sprungit Vintermaran i Borlänge på 2.29 for något år sedan, men då var jag ju forstås pigg och utvilad från start. I en Ironman är man ju rätt så trött när man ska till och springa eftersom man simmat 3.8 km och cykla 180 km innan.
Notereras det några världsrekord i triathlon, och i så fall vilket är det snabbaste maratonlopp någon har sprungit i ett Ironman?
- Världsrekordet" på en Ironman-mara vet jag inte exakt, vet att någon gjort ner mot 2.35 men det visade sig att den banan inte var korrekt mätt. Kring 2:40 är det nog kanske en handfull Ironman-triathleter som gjort under dessa 25 år som Ironman och triathlon funnits.
Marathon.se: När man ser på ditt lopp i Nya Zeeland så är löpningen din starkaste gren i triathlon. Har du aldrig funderat på att satsa på löpning fullt ut?
- Jag gjorde väl en lite mer seriös satsning på löpning för några år sedan, men jag tyckte att den träningen blev för enformig så jag valde att gå tillbaka till triathlon och framför allt Ironman eftersom jag tycker om att träna mycket.
Du är ung och tilllhör redan den absoluta världseliten i triathlon. Vilket är ditt stora mål med triathlon?
- Givetvis strävar jag efter att vinna världens mest prestigefyllda Ironman-tävling, den som går på Hawaii varje år i oktober, men några delmål på vägen dit är att först vinna en annan Ironman-tävling av de ca 15 st som går runt om i världen. Sen vill jag naturligtvis bli en av väldigt få att springa en korrekt mätt Ironman-mara under 2.40, sen vill jag göra en total Ironman, det vill säga 3.8 km simning, 180 km cykel och 42.2 km löpning på en total tid under 8.26 tim, vilket är det nuvarande "svenska rekordet" på en Ironman>
Vädret i Sverige är ju inte så varmt och skönt året om. Hur gör du för att kunna träna så mycket året om?
- Sedan tre år tillbaka så tillbringar jag tre månader av den svenska vintern på Nya Zeeland. Där har jag perfekta träningsmöjligheter tillsammans med mina coacher Gordo Byrn och Triathlon legenden Scott Molina som bor där. I år kommer så jag kommer att vara i USA från mars till början på juni för att träna och tävla. Jag och Gordo ska göra ett två månaders träningsläger ihop där vi kommer att cykla från San Diego över till ostkusten, givetvis med mycket simning och löptraning inlagd också. Detta kommer att bli en mycket bra grundträning inför säsongen hemma i Sverige i sommar.
Hur mycket tränar du, och hur fördelar det sig mellan simning,
cykling och löpning?

- Det beror mycket på när på året det är. Jag försöker ha någon period då jag fokuserar extra på någon gren, men överlag så är det mellan tummen och pekfingret totalt 25-35 timmar varje vecka fördelat på 20 000 m simning, 500 km cykel och 80 km lopning, men det varierar mycket som sagt var. Som mest har jag tränat totalt 80 timmar under två veckor.
Marathon.se: Om du fick ge några goda råd till den som är intresserad av att börja med triathlon, vad ska man tänka på och hur ska man börja?
- Vi har många triathlontävlingar i Sverige som har en motionsklass, så börja med att kanske åka dit och titta eller delta, då får man ganska snabbt klart för sig vad man behöver träna på. Men överlag så är det väl att skaffa sig ett par simglasögon och badbyxor, en cykel och hjalm samt ett par löparskor (vilket de flesta som är inne på Marathon.se borde ha :)). Är det en sport som man gillar, så ta kontakt med en lokal triathlonklubb, där kan man få tips , idéer och träningssällskap. De flesta, om inte alla, klubbar finns på svensk triathlons hemsida. (Länk längre ner på sidan,)
Man funderar ju på hur mycket nära 4 km simning och 18 mil cykling satt i benen och hur mycket dina 2.42 är värda om du har sprungit bara ett maraton. Har du någon aning om vad du skulle kunna göra i rent maratonlopp?
- Som jag skrev tidigare så har jag gjort 2.29 på Vintermaran i Borlänge for några år sedan. Nu är min löpning bättre, men varför jag kan springa fort i en Ironman-tavling efter simning och så lång cykling är for att jag är en styrkelöpare. Visst sätter sig 18 mil cykel i benen, men jag tappar inte lika mycket från mitt max som en vanlig maratonlopare gör efter 18 mil cykel. Jag tror i nuläget att jag skulle kunna göra ner mot 2.20 på ett rent maratonlopp.
Tack för intervjun. Finns det något sätt där vi nyfikna kan följa din träning och karriär:
- Man kan följa resten av min säsong och karriär på min hemsida, där kan man också följa mitt träningsläger där vi cyklar över USA våren 2004.

Mer om Intervjuer 2003-2006