Saids starka säsongsdebut ger hopp om EM

Det starka loppet i Italien ger Sverige ett nytt EM-hopp.
- Hela säsongsupplägget ligger med fokus på EM. Det är då jag ska vara som bäst, säger Said Regragui hemma på blixtvisit i Norrköping.

31-årige Regragui hade lärt läxan från Venedig förra året när han i söndags återigen tog sig an ett maratonlopp i Italien. Nu i Treviso, i de nordligare delarna.
- Gick ut alldeles för hårt i Venedig. Låg på en tid runt 2.12, men de två sista kilometerna blev jobbiga, säger Said och ryser till vid minnet.
2.18,23 i Venedig i november 2005 blev så mycket bättre i Treviso i söndags. Trots snö i luften och endast tre grader varmt.
- Sprang taktiskt och hade krafter på slutet, berättar Said och drar i sig av den goda juicen på bordet.
Efter halva loppet parkerade han på 16:e plats med tiden 1.07,59. Medan löpare framför honom tappade ork och fart så lyckades Said öka hastigheten under andra halvan, vilket inte är helt vanligt i ett maratonlopp.

Given plats i EM-laget
Andra halvan sprang Said på 1.06,53 och totalt 2.14.52 på sjundeplats, endast slagen av två européer. Personligt rekord med tre minuter och en given plats i det svenska EM-laget till Göteborg i augusti.
- Ulf Friberg (ansvarig för långdistans på landslagsnivå) ringde och sa att jag är helt klar för EM.
Januari och februari tillbringade Said i sitt hus i Marocko. I staden Meknes slapp han snön i Sverige och kunde träna hårt för att komma i form till den händelserika säsongen 2006.
- Det var inte så jättevarmt, men bättre än här, säger Said och blickar ut över det tjocka snötäcket vid familjen Azerkans hus vid Ensjön.

Tränar i Sätrahallen
Eftersom hans fru praktiserar på ett sjukhus i Stockholm har det inte blivit så mycket träning i Norrköping i vinter.
- Några gånger i Himmelstalundshallen. Annars har jag kört rätt mycket i Sätrahallen i Stockholm. När någon frågar var jag bor brukar jag säga Norrköping, Stockholm och Marocko, säger den sympatiske långdistansaren med ett leende.
Den fasta punkten är ändå Norrköping där han bott ända sedan han kom till Sverige för sex år sedan från Marocko.

För något år sedan drogs han med skadeproblem som gav inflammation i det högra benet. Detta orsakades av att det högra benet är lite kortare än det vänstra.
- Känner inte av det längre. Tränar jag under lång tid så kan jag få känning. Men då får jag lägga om träningen så försvinner det.
Ett maratonlopp återstår innan EM. I Stockholm Marathon där Said har fina minnen.
- Målet är att bli svensk mästare igen. Kanske jag inte tar ut mig för fullt, med tanke på att EM inte är så långt bort.
Ytterligare ett månadslångt träningsläger i Marocko i april ska ge toppform inför sommaren.
- Jag kommer att lägga om träningen med tanke på EM. Tror att det blir ett taktiskt lopp där det gäller att vara snabb på slutet. Därför kommer jag att köra mer korta intervaller.

"Placeringen som räknas"
Said Regragui har varit svensk medborgare i nästan två år men aldrig haft den blågula landslagsdräkten på sig. Debuten kommer vid EM i Göteborg - frågan är vad han kan göra för tid och vilken placering han kan nå.
- Tiden är inte viktig. Det är placeringen som räknas på ett mästerskap, säger Said hemlighetsfullt och de vänliga bruna ögonen blir för en kort sekund stålskarpa.

Fakta
Namn: Said Regragui.
Ålder: 31 år.
Bor: Norrköping.
Klubb: Hässelby SK.
Tränare: Sin egen.
Familj: Hustrun Leila och sonen Muhammed Nesim 4,5 år.
Aktuell: Sprang i söndags in i EM-truppen genom att sluta på sjundeplats i maratonloppet i Treviso på fina tiden 2.14,52. Den snabbaste tid en svensk gjort på maraton på fem år.

Mer om Intervjuer 2003-2006