Ritella är den nya ultra-kungen

Han har tävlat själv mot lagen i Vasastafetten nio mil mellan Sälen och Mora. Han har sprungit Spartathlon 256 kilometer non stop och i söndags satte han nytt nordiskt rekord för 24-timmarslöpning inomhus. <br>
För Christian Ritella är det sträckor längre än maraton som gäller.

- Det låter kanske konstigt, men det var först efter tio timmars löpning som jag började få flyt och det började kännas bra, berättar Christian om sitt rekordlopp i Bislett.

På 24 timmar sprang Christian Ritella 428 varv på den 545 meter långa banan i den nya löpargången under Bislettarenans läktare. Med de 345 meter ut på det 429.e varvet lyder Ritellas nordiska inomhusrekord på 233 kilometer och 605 meter.
Därmed är också Christian den svensk som sprungit näst längst på 24 timmar. Det svenska utomhusrekordet har ultrakungen Rune Larsson på 262 kilometer satt 1986.

Efter halva loppet låg svensken inte bättre än åtta i det 69 man starka startfältet. Avståndet upp till norske favoriten Helge Hafsås var nästan två mil.
Men när de andra löparna började få problem med kramp, magont, vätskebrist och annat elände som kan drabba ultralöpare så fortsatte Ritella att mala på.
- Jag stannade inte en enda gång, men gick var 20:e minut och när jag åt, säger Christian. Det är viktigt att lägga in korta perioder med gång för att få lite vila och använda andra muskelgrupper.

Vis av tidigare ultralopp började Ritella försiktigt:
- När starten gick lät jag de andra rusa på medan jag själv gick. Min taktik var att inte luras med i för hög fart. Jag hade planerat att hålla 5.30-tempo när jag sprang.

Ritella lyckades inte hålla tempot och missade drömgränsen 24 mil på 24 timmar.
- När man håller på med ultralöpning så tänker man inte så mycket på tider utan fokuserar på att klara av själva utmaningen.
- Det är det som gör ultralöpning roligt. Eftersom den stora utmaningen är att klara distansen, eller klara att springa i 24 timmar så hjälper löparna varandra. Folk peppar varandra och springer och småpratar.

Christian Ritella är född 1972. Sitt första lopp sprang han som 29-åring när han deltog i Stockholm Marathon. När han anmälde sig visste han inte hur långt ett maraton var. Med en blandning av respektlöshet mot distanserna och en speciell talang fortsatte Ritella snart med längre lopp.
Under 2006 har han hunnit med fem ultralopp:

 • Två 24-timmarslopp,
 • Ett sjudagarslopp med dagsetapper på 43 kilometer,
 • 246 kilometer långa Spartathlon i Grekland.
 • Ett femtimmarslopp i Trolhättan.
  Dessutom sprang han Stockholm Marathon i somras men tog det mest som ett träningspass. Han sprang till och från Stockholm Stadion från lägenheten i Sundbyberg. Med Stockholm Marathon blev det ett pass på 60 kilometer. Själva maran sprang han på 3.36.
  - Jag har sprungit maraton på 2.55 och skulle nog kunna springa milen på 37 minuter, men hela min träning går ut på ultralöpning.

  I stort sett alla Christians träningspass är vad vanliga maratonlöpare skulle kalla för långpass. Under en vecka blir det mellan 15 och 20 mil med pass på mellan två och fem mil.

  Hur orkar kroppen?
  - Det är klart att man blir sliten efter ett 24-timmarslopp. Det känns som tar djupare och på leder och efter loppet är återhämtningen viktig. Efter förra 24-timmarsloppet så vilade jag en vecka, men det var för lite. Nu blir det längre återhämtning.

  Det låter inte helt nyttigt...
  - Nej, det är för utmaningen och känslan att klara distanserna som man springer ultralopp. Sedan tycker jag att det är roligt för allt kring själva loppen. Det blir en speciell kompiskänsla och gemenskap bland ultralöpare.

 • Mer om Intervjuer 2003-2006