Malin redan sugen på fler maror

I vintras födde hon barn. Efter sex veckor började hon springa. Ytterligare några månader senare bestämde hon sig och plockade fram gamla träningsprogram. Tre år och två barn efter det att hon officiellt avslutat en lång och framgångsrik karriär vann hon i lördags SM i maratonlöpning i Stockholm Marathon. Malin Ewerlöf-Krepp är tillbaka - och nu är det långa distanser som gäller!

Hur känns det så här veckan efter maran?
– Nu känns det bra! Dagen efter var jag seg i benen och trött och hade faktiskt svårt att gå. Efter två dagar kändes det dock betydligt bättre och efter en veckas totalvila ska jag börja träna igen.

Hur ser du på loppet så här med några dagars perspektiv?
– Jag hade lyckan att ha en riktigt bra dag och lyckades disponera loppet på ett sådant sätt att jag aldrig var nära att springa in i väggen. Målsättningen var att springa under tre timmar men jag gick ut i betydligt högre fart än planerat – jag kände att jag hade farten i kroppen!
– Det var ett fantastiskt publikstöd och jag fick ut väldigt mycket av min kapacitet!

Passade det svala vädret dig?
– Jag gillar värme bra och springer oftast bra i de förhållandena. Nu regnade det ju ordentligt på morgonen men inte under loppet och det gjorde att det blev en syrerik och härlig luft. Det passade mig bra! Jag drack en halv mugg vatten och en halv mugg sportdryck vid varje vätskekontroll. Jag hade ingen egen vätskelangning – jag tycker inte man behöver det i ett så välarrangerat lopp som Stockholm Marathon.

Var det något som inte gick som planerat?
– Nej, i stort sett allt fungerade och dagsformen var verkligen på topp! Jag hade tendenser till skavsår efter en mil men det blev aldrig något problem.

Hur tränade du inför Stockholm Marathon?
– Jag började springa så smått sex veckor efter att Emma fötts, vid nyår. Först bara några lugna, kortare pass per vecka. I januari och februari blev det bara distans och sedan har jag kontinuerligt ökat mängden. I mars började jag med intervaller och fartlek.
I mitten av april var jag på träningsläger i en vecka och körde då två pass per dag. Det kändes så bra att jag bestämde mig för att satsa på Stockholm Marathon. Fram till april sprang jag fyra pass i veckan och efter det har det blivit fem.

Hur många långpass har du kört?
– Det blev tre pass över tre mil, som längst 32 km. Men jag har varje vecka haft ett pass på 25–28 km och som mest blev det tio mil i veckan. Långpassen är viktiga för att vänja benen vid att jobba länge men också för att vänja sig mentalt vid en så lång sträcka. Sista två månaderna så körde jag de flesta passen på asfalt.

Har du även kört kvalitetsträning?
– Ja, jag plockade fram gamla träningsprogam som jag ändrade lite på. Bland annat körde jag 6x800 m på 2.35 med 30 sekunders respektive tre minuters vila efter varannan intervall. Jag körde också backträning i en flack backe – 10x300 m med gå/joggvila tillbaka (2,5 minut) där varje löpning tog ungefär en minut. Jag ville inte bara träna i fyraminutersfart utan även springa lite fortare på träning.

Du har fött två döttrar, hur har du tränat under graviditeterna?
– När jag väntade Ida så löptränade jag tills två månader före förlossningen, men jag cyklade, simmade och sprang i vatten i stort sett ända fram tills det var dags. Nu senast med Emma så slutade jag löpträna tre månader före. Cykling och simning är betydligt skonsammare än stötarna som uppstår vid löpning.
– Det är ju väldigt individuellt hur mycket och hur nära inpå man kan träna. Det gäller att lyssna på kroppen och vara lyhörd för alla signaler.

Hur snabbt kom du igång efter förlossningen?
– Läkarna säger att man ska vänta sex veckor innan man börjar springa och det gjorde jag båda gångerna. Men jag cyklade och körde lätt styrketräning bara några veckor efter förlossningen. Ju mer man sprungit innan man blir gravid ju lättare tror jag det är att komma tillbaka.

Efter framgången i Stockholm Marathon – vad har du för framtida tävlingsmål?
– I höst är målet Lidingöloppets tremil. Jag vill väldigt gärna springa under två timmar! I framtiden blir det helt säkert fler maratonlopp men det blir nog inga fler i år. Jag fick en riktig kick av Stockholm Marathon och njöt verkligen av loppet! Det är möjligt att det blir något kortare lopp i sommar men det har jag inte bestämt än.

Om det går bra även i nästa mara, skulle du då kunna tänka dig att satsa ännu hårdare?
– Inte som det känns just nu. Vi har två små barn och de tar mycket tid så jag ska försöka hålla den här träningsnivån nu. Det är inte omöjligt att jag satsar ytterligare lite mer längre fram men det är inget jag funderar på eller planerar för.

Mer om Intervjuer 2003-2006