Peja – curling

OS 2010 är målet för Pejas nya lag

Östersund LT
En OS-meriterad expertkommentator och två lugna värmlänningar. Där har ni Peja Lindholms vapendragare i jakten på den efterlängtade olympiska medaljen. - Det känns som vi har fått helt rätt spelare på varje position, säger Peja.

Efter vinterns OS-fiasko splittrades Sveriges genom tiderna bästa curlinglag. Tomas Nordin och Peter Narup klargjorde ganska omgående att de inte hade motivation för att satsa mot ännu ett OS.

Magnus Swartling var mer tveksam, i mitten av april kom ändå beskedet att även han tackade för sig - Peja Lindholm stod ensam kvar.

Därmed började jakten efter nya lagkamrater att satsa mot OS 2010 tillsammans med:

- Och faktiskt var det James Dryburgh som kontaktade mig först, han ringde i samma veva som det blev klart att jag saknade ett lag.

- Men hade inte han ringt mig så snabbt så hade jag ringt honom.

Att James, som den senaste tiden gjort sig känd som expertkommentator på Eurosport, kliver in på position 3 i Pejas nya lag är kanske ingen större skräll.

Dryburgh är rutinerad, meriterad och klubblös - en perfekt kombination för att hålla måttet i Pejas toppambitiösa satsning.

Skrällarna kommer istället på positionerna 1 och 2:

- Vi har inte stirrat oss blinda på namnen, det handlar om att hitta spelartyper som har rätt kvaliteter. Vi fastnade för Viktor Kjäll och Anders Eriksson från Karlstad.

Viktor, 21, och Anders, 23, är inte bara yngre och mindre namn-kunniga än sina nya lagkamrater, de tvingades dessutom splittra ett av landets mest lovande kvartetter för att kunna hoppa på Pejas satsning.

- Visst är det så, Anders lag var väldigt lovande och många hade nog hoppas ganska mycket på dem i framtiden.

- Men jag är jättenöjd med att de ville vara med i vårt lag, jag tycker att vi har fått helt rätt killar på varje position, säger Peja.

Vad händer den första tiden med laget?

- I helgen träffas vi för första gången alla tillsammans, vi går igenom allt som ska göras och vem som ska göra det.

- Sen planerar vi träningen och sätter upp delmål. Till exempel så är ett mål att vi ska springa en halvmara i början på september och lagets sammanlagda sluttid ska vara under 7,5 timmar.

- Sen vet vi också att vår första tävling tillsammans blir i Prag i mitten av september.

Vad är vinterns mål?

- Vi vill vinna elitserien och ta VM-platsen, men skulle vi misslyckas med det får man kanske inte bli lika besviken som man skulle ha blivit med det gamla laget.

Målet på sikt?

- Visserligen har vi tappat det försprång vi hade med förra lagetÉ ändå tycker jag det är helt givet, och realistiskt, att sikta på att spela OS 2010, avslutar Peja.

Pejas tre nya lagkamrater

K Position 3; James Dryburgh, 31, Kista

Pejas kommentar: - James var inte aktiv i vintras men är en riktig kanonspelare, han har vunnit JVM för Skottland två gånger och var femte man i deras OS-lag 1998. Hans lag var topp 3 i Sverige när de spelade.

K Position 2; Viktor Kjäll, 21, Karlstad

Pejas kommentar: - Tvåan i laget måste vara riktigt vass på hårda utslagningar, det är Viktor. Dessutom har han ett lugnare sätt på banan än mig och James, det behövs.

K Position 1; Anders Eriksson, 23, Karlstad

Pejas kommentar: - Anders var kapten i samma lag som Viktor så det är lite annorlunda att han går till position 1. Hans lag vann grundserien i Elitserien för två säsonger sedan så det är förstås en riktigt duktig curlare. Lugn även han.

Mer om Intervjuer 2003-2006