Ulf Friberg – chefen för svenska långlöpare

Ulf Friberg har varit grengruppchef för medel- och långdistans på Svenska Friidrottsförbundet sedan 2001. Han är också tränaren bakom svensk långlöpnings stjärna Mustafa Mohamed.

Ulf Friberg ser hellre möjligheter än begränsningar. Han förtvivlar inte ens över 2004 års dystra utfall för manligt 1500 meter. Något som allt fler har börjat göra.
För snart 30 år sedan, 1974 för att vara exakt, sprang Ulf Högberg och Anders Gärderud 1500 på 3.36. Endast Johnny Kroon har underskridit deras tider sedan dess – men det var för tio år sedan ...
– Men självklart kan vi komma dit ner igen, hävdar Ulf Friberg.
På långdistans ser det ljusare ut med Mustafa Mohamed, Erik Sjöqvist och Henrik Skoog liksom det gör på 800 meter med Mattias Claesson, Rickard Pell och Rizak Dirshe.

Varför ser bilden ut så?
– Svårt att säga exakt och det kan vara en tillfällighet. Kan bero på att långdistansarna är mer seriösa personligheter.

Vad skulle du helst vilja ändra på träningsmässigt för de som satsar på 1500 m?
– Jag skulle vilja se mer volym. 1500 handlar till 90% om uthållighet. Vi måste komma dithän att vi får 20–22-åringar som efter successivt stegrad mängd klarar 14–15 mil i veckan.

Hur ser det ut i de yngre åldrarna?
– Jag vill inte att folk specialiserar sig på löpning alltför tidigt. Då är det viktigare att skaffa sig en bred bakgrund med andra idrotter som fotboll, tennis eller badminton. En sån som Mustafa Mohamed började inte med löpning på allvar förrän han var 16 år.

Gynnas löpningen av snögränsen som flyttar längre och längre norrut?
– Det gör vi definitivt träningsmässigt. Nu är det riktigt tufft bara under januari och februari.

Vad innebär det mer konkret att vara grengruppchef?
– Jag har ansvar för grenutvecklingen, håller kontakt med 60–70 aktiva som ingår i uppföljningsgruppen, skickar iväg folk på studieresor, samarbetar med Kenth Andersson om utlandstävlingar och ordnar höghöjdsläger. Jag har propagerat för det och vill att alla på elitnivå åtminstone ska testa och se om det funkar för dem. De viktigaste i uppgiften har varit att få ihop gänget, att skapa en grupp där alla drar åt samma håll och det är något jag känner mig nöjd med. Vi ska vara medvetna om att all elitträning på medel- och långdistans bedrivs i team.

Vilka har du som hjälper dig?
– Jag har en grupp som fungerar som bollplank och med eget delansvar. Teddy Jonasson har hinder, Urban Aruhn kvinnlig medeldistans, Johan Wettergren kvinnlig lång, Ola Thorsson manlig medeldistans och så har jag själv manlig långdistans.

Hur mycket betyder Friidrottsförbundets satsning på EM 2006?
– Det är ett steg i rätt riktning och det är helt rätt att prioritera teamet och gemensamma aktiviteter.

Förbundets Formia-läger kolliderar med terräng-SM så du har hittat ett alternativ för löparna?
– Vi åker till Monte Negro under påskveckorna. Vi kommer att hålla till på en ort som heter Ulcinj som var friidrottscentrum under den gamla Jugoslavien-tiden. Här finns det nya banor och bra distansträningsmöjligheter. Sen är det ekonomiskt fördelaktigt också. Klart billigare än exempelvis Spanien eller Portugal. Förhoppningsvis får jag med mig ett tjugotal aktiva.

Vi är inne i tävlingssäsong. Hur många löpare räknar du med på inomhus-EM i Madrid?
– Erik Sjöqvist har aldrig varit bättre än nu så att jag tror att både han och Henrik Skoog kvalar in på 3000 m. Sen hoppas jag på en eller två manliga 800-meterslöpare.

Hur blir det med terräng-VM?
– Inget lag. Vi har bara en kvalificerad, Mustafa Mohamed, och han har andra planer. Däremot vill jag lyfta fram en annan tävling, European Challenge på 10 000 meter den 2 april. Dit åker vi med ett damlag som består av Lena Gavelin, Anna Rahm, Christin Johansson och Lisa Blommé. Mustafa och Erik Sjöqvist är också högaktuella.

Du har tränat Mustafa sedan vintern 1994/95. Den 27 februari ska han springa Sevilla Marathon. Vilken tid siktar ni på?
– Tiden är inte intressant överhuvudtaget. Det viktiga är han går igenom och får med sig en positiv upplevelse. Förhoppningsvis går den andra halvan fortare än den första.

Mer om Intervjuer 2003-2006