Kent Claesson - debutsäsongen ger mersmak

Kent Claesson, Spårvägen, avslutade sin första säsong som marathonlöpare med att göra 2.19.18 i Venedig i söndags. Länge var han på väg mot 2.16 men sedan han druckit vid 39,5 km drabbades han av håll och benen tog helt slut.

- Jag var till och med tvungen att stanna två gånger. Jag hade 26 minuter in från 35 km och jag borde ha legat på 23. Men det är ju det här som är marathon – allt måste klaffa till 100 procent.
Efter att ha öppnat på 1.09.13 efter halva (1.09.00 enligt egen tidtagning) tryckte Kent upp farten. Han avverkade milen mellan 20 och 30 km på 31.45 och följde upp med 16.00 mellan 30 och 35, allt enligt egen klocka men den överensstämmer inte med den officiella tidtagningen som har 15.32 mellan 30 och 35.
Claesson startade säsongen med 2.17.30 i Sevilla den 29 februari.
- Det loppet är jag mycket nöjd med. Jag orkade hela vägen in där.
Han fortsatte med Stockholm den 5 juni där han bröt efter 28 km.
- Det var något skit i kroppen då. Jag blev sjuk efteråt. Det kan bero på att jag inte vilade tillräckligt efter Sevilla.
Och han har tagit konsekvenserna av det. Kent vilar en hel vecka efter Venedig. Träningsmässigt har han inte ändrat sitt upplägg särskilt mycket jämfört med tidigare.
- Jag kör fler långpass nu. Det blir nog också fler långpass med fart i för att jag ska orka stå emot de sista kilometrarna. Anledningen har inte varit problemet utan det är benen.
Kent tränar då och då med Erik Sjöqvist eller Patrik Tjärdahl från Enhörna och då är det kvalitet som gäller.
- Typ 10x3 minuter eller 4x10 minuter, förtydligar han.
Hur är det att tävla på asfalt jämfört med bana?
- Bana är mentalt tungt med alla varven. Det är också brutalt om du inte är i riktigt bra form. Marathon passar mig bättre just nu. Jag gillar att komma till nya ställen, nya förutsättningar och att inte veta vad som kommer bakom nästa hörn.
- I framtiden blir det mindre banlöpning för nu är det marathon som jag siktar på.
Den preliminära planeringen för 2005 är klar.
- Ett tidigt lopp, kanske London, där jag kan göra en bra tid och sedan Stockholm.
Det stora målet är EM 2006 i Göteborg.
- Det är så långt jag kan se, säger han, går det bra kanske jag fortsätter ytterligare ett år…

Mer om Intervjuer 2003-2006