Anders Karnfält

Några frågor till Anders Karnfält, som enligt egen utsago har ett brinnande intresse för löpning.
Anders "löparkarriär" är ganska kort, han började springa 1998.
Efterhand har det dock blivit allt mer löpning, och framför allt tidsförbättringar.

Vad är målet inför Stockholm Marathon i år?
Målet inför årets mara har varit att komma i mål under 2:45 och placera mig som 50:e svensk eller runt 75 - 80 totalt sett. I april sprang jag dock London Marathon på 2:48 under perfekta förhållanden trots att mitt mål då var 2:42. Med det i bagaget och med tanke på att Stockholm kommer att bli tuffare så är jag lite osäker på om 2:45 håller. Hinner jag toppa formen under de sista veckorna så kanske det går men det troliga är att den kommer senare.

Du började sent med löpningen, varför började du springa?
Det fanns flera anledningar men en orsak var att jag blev irriterad på att jag inte kunde gå i trappor och samtidigt prata i mobilen utan att flåsa som en dåre. Efter ett helt inaktivt sportsligt liv började jag röra på mig, 38 år gammal. De som trodde jag hade en 40-årskris tystnade snart. Nu tre år senare får jag väl räkna mig som träningsnarkoman.

Du måste stegrat löpträningen ganska snabbt, hur har din träningsutveckling sett ut?
Under 1998/1999 var det lite sporadiskt tränande som övergick i en satsning inför Stockholm Marathon som jag tyvärr fick stå över på grund av benhinnorna. Under 2000 låg jag på runt tre mil i veckan och sprang två maratonlopp, Stockholm och New York (3:08). 2001 ökade jag träningen till 5 mil i veckan och genomförde 7 maratonlopp. Jag genomförde bl.a. tre maror inom loppet av fem veckor med tider mellan 2:46 - 2:49. I år ligger jag på 8 -9 mil i veckan och planerar minst 10 maror, två är redan genomförda.

Hur får du ihop träning/heltidsjobb o familj?
Normalt sett är det bökigt nog att få ihop jobb och familj. Att sedan lägga till 12 träningspass sätter fantasin på prov. Nu är jag både morgon- och kvällspigg vilket gör att jag är tidigt på jobbet för att sedan ta en längre träningslunch. Då märks det inte så mycket hemma vilket gör att kvällspassen inte uppfattas som så störande. För några tusenlappar installerade jag ett gym i garaget. Det spar tid och gör att jag finns till hands även när jag tränar.

Hur ser träningsplaneringen ut de sista veckorna fram mot Stockholm?
Vecka 19 var sista mängdveckan. Då blev det 11 mil fördelat på 9 pass inkl Rösjöloppet, tre styrkepass och 5 timmars intensiv bugg.
Vecka 20 blir en återhämtningsvecka på 5 mil med två kvalitetspass (intervall och backträning) distanslöpning och tre styrkepass m.m.
Vecka 21 ökar jag till 7 mil inkl Göteborgsvarvet som får bli ett genrep inför Stockholm.
Vecka 22 går jag ner på 5 mil igen med 2 kvalitetspass.
Sista veckan blir det väl något kvalitetspass och tömning/uppladdning m.m.
Jag kommer nog att lägga in ett antal morgonjoggar också för att komma ner till tävlingsvikten.

Har du något långsiktigt dröm-mål, och hur hårt kommer du att satsa vidare?
Jag fick en kul idé då jag pratade med K-G Nyström. Han sprang (med kryckor) nyligen ett lopp på 4:44:35. Min sifferlek fick då fart och tanken kom genast på att sätta 2:22:22 som ett vansinnesmål. Nu inser jag att just det kommer jag få svårt att klara men framgång föder framgång och det är väl det som har drivit mig hårdare och hårdare. Får jag utdelning på mina 8 mil i veckan och fixar 2:40 under Berlin i höst så ökar jag träningen till 10 -11 mil nästa år. Förutsättningen är att det fungerar med hälsan, jobb och familj.

Hur kan du springa så många maratonlopp under ett år och är det nyttigt?
Tja det är många som höjer på ögonbrynen när jag säger att jag planerar tio i år. Nu är min återhämtning bra och jag brukar vara uppe i normal träningsdos fyra dagar efter ett lopp. Under Mallorcaveckan (träningsläger i våras) blev jag glad då Kjell-Erik Ståhl berättade att han sprang lika många lopp under toppen på karriär utan att det försämrade hans resultat. Loppen ingår i målen som driver träningen och satsar man nu hårt på träningen, varför skulle man då inte passa på att njuta av spännande lopp och bra placeringar.
En annan grej är att jag tycker det är kul och nyttigt med tävlingar. Vissa lopp kör jag bara i träningssyfte.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar