SM-fyran Karin Schön

Karin Schön från Kville blev i lördags sjua i Stockholm Marathon och fyra i SM på nya fina personbästa tiden 2:46:55.
Karin har en imponerande resultatkurva i Stockholm Marathon. 1997 kom hon imål på 3:16:14, 1998 3:01:57,1999 2:57:46 och ifjol blev det 2:52:04.

Grattis, till din fina tid, hur kändes loppet och hur känns det nu efteråt?
- Tack. Det kändes jättebra under loppet, jag var bara lite orolig att det gick för fort. Jag hade hoppats på en tid runt 2:50, men så mycket bättre hade jag inte vågats hoppas på. Så jag var ganska "salig" när jag gick i mål. Det känns ganska bra i benen nu efteråt, men jag har inte sprungit än. Jag ska ta första joggen på torsdag.

Kan du ge oss lite bakgrund, vem löparen Karin Schön är?

- Jag är en 39-årig tvåbarnsmamma, som började springa för ungefär 15 år sedan. Det var på motionsnivå, och jag bestämde mig för att göra ett maratonlopp innan jag födde barn. Min äldsta är 10 år nu, så det loppet var alltså för 11 år sedan (1990) i Stockholm. Då hade jag 3:43 tror jag. Sen har det blivit lite mer seriös träning i Kville de sista åren, och
resultaten har blivit bättre.

Hur mycket och vad tränar du nu?
- Jag tränar 6-7 dagar i veckan, och det blir runt 7-8 mil i snitt. Träningen är ungefär som de program man kan läsa i löpartidningar. Vi kör intervaller en gång i veckan med Kville, där vi är ett ganska stort tjejgäng som tränar och har kul ihop. På söndagarna brukar vi lägga in långpass.

Det var inte så mycket träningsmängd med tanke på din fina tid, sporrar inte framgången till att satsa lite mer?
- Jo det är klart att man skulle vilja prova träna lite mer, till exempel dubbla pass ibland. Men det är svårt att öka, jag har ju ett heltidsjobb och en familj att sköta. Men lite mer kanske jag kan öka på.

Tävlar du på andra distanser än maraton också, och hur ser tävlingsplaneringen ut framöver?
- Det blir att jag springer de flera distanser, nu närmast blir det DM på 5000 meter i Lerum på söndag. På maratonsidan blir nästa lopp i Chicago i höst, vi är ett gäng tjejer från Kville som anmält oss. Det ska bli kul.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar