Martin Rappe

Du startade säsongen 2001 med ett riktigt bra lopp i Austin, kan du berätta lite om hur fjolåret?

- Säsongen innehöll både toppar och dalar men jag fick in ett antal bra lopp så det gör att jag är ganska nöjd på det hela taget.
- Som du vet så tyckte jag efter loppet i Austin att jag hade blivit lite väl stum både av all nedförslöpning och att det var så pass kallt. Det här tillsammans med att jag blev lite magsjuk veckan efter var nog bidragande orsaker att återhämtningen inte gick så bra utan det tog ända fram till slutet på april innan jag fick ordning på kroppen. Det i sin tur gjorde att jag inte var riktigt förberedd inför Stockholm Marathon så jag orkade ungefär halva loppet där.
- Jag öppnade bra på 1.11 halvvägs men sedan tog krafterna slut och jag hade knapp styrfart på slutet och fick i mål 2.35.
- Efter maran I Stockholm kom jag dock igång bra igen och fick till några bra lopp i Trosa och Viktorialoppet på Öland samtidigt som de pass jag körde tillsammans med dig pekade mot att jag skulle kunna springa riktigt bra när jag väl släppte av på träningen.
- Tyvärr fick jag inte visa vad jag kunde utan drog i stället på mig förkylningar i två omgångar vilket spolierade min satsning på SM 10000 och Lidingöloppet.
- Det sista loppet för säsongen blev nu Lissabon Marathon i början på december. Mellan Lidingö och Lissabon flöt träningen på hyfsat bra och jag kunde avsluta säsongen med ett hyfsat lopp på 2.30, det var ingen topptid men ett delvis båsigt lopp och lite osäkerhet på mig själv dagarna före loppet gjorde att jag var nöjd med loppet och kan motivera mig till vinterträningen och den nya säsongen.

Hur ser din tävlingsplanering ut för 2002?

- Först en halvmara under mars, jag vet dock inte vilken ännu men det skall vara i Europa och sen Stockholm Marathon så klart.
- Midnattsloppet är alltid en höjdare. Mer hemmaplan kan jag nog aldrig få. SM 10000 Lidingöloppet ett lopp som jag gärna vill springa bra på även om terräng inte är min bästa disciplin. En höstmara Lissabon igen kanske.

Hur ser en typisk grundvecka ut för dig?


Måndag

Fm vila
Em distans 60 min

Tisdag

Fm distans 45 min
Em intervall exempel 10x (400m + 200m) eller10x1000m

Onsdag

Fm vila
Em distans 90 min

Torsdag

Fm distans 60 min
Em distans 60 min + mage och vadstyrka

Fredag

Fm vila
Em snabb distans 60 min 3.30 km/min

Lördag

Fm distans 45 min
Em distans 60 min

Söndag

Fm långpass
Em vila eller löpskolning, styrka

Vilket är nyckelpasset i maratonträningen för dig?

- Långpassen är ett måste, dessutom vill jag få in ett antal långintervall pass strax före loppen typ 3x3000 eller 4x2000, samt tempopass. Dessutom är det viktigt att jag är laddad och sugen på att tävla så därför brukar jag undvika tävlingar de sista veckorna före maran.

Gör du några förändringar i träningen i år jämfört med ifjol?

- Inte så mycket jag funderar på att lägga in lite cykel I stället för några långpass, detta efter att ha pratat lite med Stefan Freigang efter maran i Lissabon och fått veta att han använder det i sin träning speciellt i sin marathonförberedelse samt att jag tycker det är roligt att cykla.

Vad tycker du om Stockholm Marathon?

Ett roligt men också viktigt lopp eftersom det är Svensk mästerskap och att det är det enda stora loppet på hemmaplan. I och med att det går i början på juni kan vara lite riskabelt att springa något av de snabba loppen I Europa på våren om man vill göra ett bra lopp i Stockholm. Dessutom kan man inte räkna med att kunna springa några bra lopp förrän tidigast i mitten på juli vilket i och för sig inte gör så mycket men bansäsongen blir ju trots allt lidande. Jag tycker dock att ett så kul lopp borde generera lite bättre TV-sändning. TV 4 borde kunna lära sig lite av sändningarna av cykelloppen i Europa där de följer hela klungan och inte bara de som ligger längst fram.

Blir det några läger för att slippa halkan här hemma?

- Jag har planerat ett läger vid påsk på Algarvekusten i Portugal med klubben, vi skall (om det blir av) bo på ett hotell med egen idrottsplats och gym. Det ligger någon kilometer ifrån gräsbanan där de arrangerar Mandelblomsloppet som ingår i Världscupen, det här är det bästa stället som jag har varit på läger på så jag hoppas att det blir av.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar