Hanna Karlsson på väg till junior-EM

MAIs medeldistansare Hanna Karlsson vann överraskande i våras seniorernas korta bana på terräng-SM. I sommar har Hanna förbättrat sitt personbästa på 1500m till 4:19:44, vilket har gjort att hon är uttagen till junior-EM (U23-EM) i Amsterdam senare i sommar.

Var du själv överraskad när du vann terräng-SM i våras?
- Ja det var lite överraskande. I K22 klassen på lördagen, var en pallplats ett "måste", men jag var redan då överraskad att jag slog Mia Larsson och vann loppet. I seniorloppet på söndagen hade jag som mål att vara bland de sex bästa. Jag låg hyfsat till efter ett varv, och kände mig pigg i backarna. Sen fick jag lite hjälp av Malin Öhrn och Mia Larsson i jakten på Marie Söderström Lundberg, men jag trodde vi var slagna. Jag hade dock krafter kvar, och 20m innan mållinjen rusade jag förbi Marie. Det var en skön känsla att vinna.

När började du träna löpning, och varför väljer du en så tuff idrottsgren som medeldistanslöpning?
- Jag började på träningsslingan i Våxtorp tillsammans med min pappa när jag var 8 år. Fotboll dominerade, men jag sprang en del terränglopp, och minns att jag vann en väldig massa ryggsäckar.
- När jag var 18 började jag inrikta mig mer på bara löpning, och medeldistanslöpning passar mitt tempo. Jag är varken sprinter eller långlufsare, gillar inte när det blir för många varv på bana.

Hur mycket löpning tränar du, och blir det någon annan träning?
- Jag tränar mellan 6 och 10 pass beroende på omständigheterna och säsong. Det blir mellan 5 och 9 mil i veckan, mest ensam. Vid vissa banpass har jag kompisar som hjälper till och drar upp farten. Min tränare Camilla Pettersson lägger upp träningen. De roligaste passen är nog fartlekspassen just i skogen. Förutom löpning blir det styrka, och ibland alternativ träning som cykling, vattenlöpning och simning.
- På vintrarna även motionsvolleyboll, och på somrarna golf.

Vad är din största tillgång som löpare?
- Tjurighet och envishet och god självdisciplin enligt mina föräldrar.

Vad har du för målsättning i sommar, och på lång sikt?
- I junior-EM i Amsterdam är det finalplats på 1500m som gäller, och senare i sommar hägrar medalj på stora SM och en plats i finnkampen. Långsiktigt mål är att kvala till senior-EM så småningom.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar