Jan Swenson

Fem frågor till Jan Swenson, som på vetaran-SM i Tibro i September sololöpte in på fina 2:26:18, vilket gav en överlägsen seger i M35 och placerar honom på 7:e plats i årets Sverigestatistik.

1. Hade du räknat med 2:26 i Tibro?
Nja, det är alltid svårt att veta var man står på en sådan lång distans när man inte har sprungit sträckan på ett par år. Kände dock att kroppen svarade bra på den ökade träningen veckorna innan, så helt förvånad över tiden är jag inte.
Trots att det var veteran-SM var det förvånansvärt få deltagare, men annars var det ett trevligt lopp (bortsätt från regnet) och en ganska snabb bana. Det är alltid svårt att springa riktigt fort när man springer ensam hela vägen, men samtidigt minskar man risken att dra iväg i för högt tempo från början, så ensamheten passar ganska bra när man är osäker på sin egen form.

2. Sjua i Sverige i år, ger det inspiration till en ny elitsatsning?
Visst lockar det lite, bronset i årets SM på Stockholm Marathon gick på 2:25.
De senaste fem åren har jag dock satsat hårt på mitt jobb (min hobby) som forskare i fysik och jag vet sedan tidigare att det inte fungerar att samtidigt elitsatsa på löpning. Jag ska i alla fall försöka träna lite bättre den här vintern så får vi se om jag anser mig tillräckligt tränad för att springa i Stockholm nästa år. I år har jag annars tränat 50-60% av när jag var som bäst, undantaget de sista två månaderna innan loppet i Tibro då jag ökade till runt 14 mil i veckan. För att spara tid springer jag numera oftast till och från jobbet.

3. Vilket var ditt bästa lopp under elitsatsningen?
Min bästa tid är från Lissabon 1994, där jag sprang på 2:19:35. Jag värdesätter dock SM i Stockholm samma år mer då jag tog silver efter dig på 2:19:41.

4. En del på Forum känner säkert till dig under signaturen JS, där du brukar ge kloka träningsråd. Vad är det viktigaste (i träningsväg) anser du för en motionär som tränar för sitt första maratonlopp? Hur mycket krävs det?
Oj, det var en svår fråga. Det beror naturligtvis på vad målsättningen är, men för de flesta motionärer skulle jag nog prioritera mängden och långpassen framför kvalitet. Det viktigaste är att bygga upp uthålligheten så att man orkar springa 42 km i sitt vanliga distanstempo, sedan kan man börja inkludera intervaller och annan snabbare löpning.

5.Vad gör du vid sidan av hobbylöpningen, och blir det något mer maratonlopp framöver?
Min andra stora hobby (och betydligt mera inkomstbringande) är som sagt forskningen i fysik. I år har jag fått äran att bli en av de utvalda vetenskapsmän som Kungliga Vetenskapsakademien avlönar och satsar på. Ska dock undvika att beskriva vad jag egentligen gör för att inte svaret ska bli en hel uppsats.
Fler maratonlopp blir det säkert, speciellt som min fru Karin också funderar på att testa på sträckan.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar