Nye terrängmästaren Mattias Persson

Spårvägens Mattias Persson tog i helgen sitt första individuella SM-guld när han vann 12 km terränglöpning. Mattias har tidigare visat att han är en mycket bra terränglöpare. 1998 var han bäste svensk i Lidingöloppet med en åttonde plats på tiden 1:40:39.

1. Grattis Mattias! Kan du berätta om ditt guldlopp och känslan när du visste att segern var din?
- Efter en lugn inledning tog jag täten efter ca två varv. Allt kändes bra så jag testade med några mindre fartökningar. Glädjande nog släppte nästan alla direkt. Efter 5 km var jag ensam i täten och sen drygades avståndet bara ut. Att vinna SM kändes kanon, det var först på sista varvet som jag var säker på segern.

2. Du fick bryta förra årets terräng-SM på grund av en hälseneskada som sedan spolierade stora delar av säsongen. Jag vet att du hade operationstid inbokad, men blev frisk utan ingrepp. Hur blev du av med skadan, och vad körde du för uppbyggnadsträning?
- Jag träffade en duktig sjukgymnast ute på Bosön. Hon lät mig köra "bromsman" under ett antal veckor kombinerat med diverse balansövningar. Jag bytte också skor och det gjorde sammantaget susen. Nu har jag inga problem alls.

3. Nu när du är i full gång med träningen, hur mycket kör du i veckan, och vilket anser du är det viktigaste passet för dig?
- Jag ligger på 12-13mil i veckan och det viktigaste passet är nog intervallträningen med klubben på onsdagarna. Då blir det vanligtvis korta intervaller där "juniorerna" håller farten hög.

4. Du har haft framgångar på längre sträckor också, hur ser ditt kortsiktiga och långsiktiga mål ut, vilka sträckor siktar du in dig på?
- I år kommer jag att springa mer banlöpning (3000 meter hinder och lite blandat). Så småningom blir det sikte på längre sträckor där jag tror jag har min framtid. Halvmaraton och troligtvis även maraton finns i periferin.

5. Avslutningsvis, det ryktas att du är bra på matlagning! Vad lagar du helst till efter ett hårt kvalitetspass?
- Eftersom jag gillar fisk så blir det nog kokt lax med potatis i någon form. Till det morötter och en kall sås. Sen har jag troligtvis också ett nybakat bröd som står och väntar på mig och det hugger jag in på så fort jag kommer innanför dörren

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar