Bosse "Asfaltlöparen" Engwall

Några frågor till Bosse "Asfaltlöparen" Engwall, som började med löpning i mars 1974!! Det ger många års löparerfarenheter, som Bosse gärna delar med sig av, ofta här på Marathon.se:s forum.
På maraton-meritlistan står förutom SM-guld 1980, fyra placeringar bland de tio främsta i Stockholm Marathon. Senaste maratonsegern kom 1997 då Bosse vann veteran-SM.

Du tillbringar vinterhalvåret i Spanien, men har nu kommit hem till Sverige och Täby igen för den svenska löparsommaren. Vad blir ditt första "sommarlopp" och vad har du för tävlingsmål i år?
Eftersom jag varit skadeförföljd senaste åren, främst i hamstringsfästet, men nu även en viss knäinstabilitet på utsidan liknande löparknä, är mitt tävlingsmål lite diffust att kunna springa millopp i drygt 3.30-tempo om krämporna så tillåter. Botkyrkamilen i början av juni och som jag sprungit över 10 ggr blir nog det första loppet i Sverige i år om inte väder och knä mot förmodan visar sig soligt bra redan till helgens Fredrikshofsmilen :-)

Hur har vinter träningen gått?
Träningen har liksom de föregående åren gått lite halvknackigt pga skadorna och en utdragen infektion pga matförgiftning i februari. Snittet har ändå varit 11-12 mil/vecka men den mesta kvalitén har varit diverse långlopp på Solkusten inkl ett mycket roligt bergslopp på ca 16 km med stigning 7-800 m vilket jag är mest nöjd med.

Du har sprungit många maratonlopp genom åren. Med tanke på att det bara är drygt två veckor kvar till Stockholm marathon, kan du kanske delge för marathon.se´s läsare hur dina sista 14 dagar såg ut innan loppen?
Jag började en försiktig nedtrappning de två sista veckorna men dosen var
ändå minst ca 14 mil tävlingsveckan. Jag tävlade ofta i något långlopp
helgen innan och körde en kort men mängdtung, 4-5 mil, kolhydrattömning
under 1 ½ dygn intill ca 48 h före loppet. De två sista dygnen laddade jag
med främst godis ca 5 hg per dag. Dagen före blev det oftast 10-15 km
distanslöpning. Det fungerade oftast utmärkt under mina bästa 5-6 år
1978-1983.

Vad tycker du är viktigt att tänka på under själva maratonloppet?
Det beror ju också på hur hårt man satsar. Satsar man för "fullt" och är bra förberedd är bland det viktigiste att hela tiden känna att man håller rätt fart och som man förhoppningsvis kan hålla i stort sett hela loppet. Det kräver disciplin om t ex många konkurrenter tycks rusa iväg i ett tidigt skede. Mycket viktigt för att klara detta är att ha druckit mycket omedelbart innan loppet och även en hel del under tävlingen.

Vilket var ditt bästa maratonlopp, om du får säga det själv?
Konkurrensmässigt och meritmässigt tycker jag att min debut i landslagssammanhang är främst, nämligen Bryssel Marathon 1979 där jag blev 13:e och bäste svensk på en backig mara och som var en inofficiell föregångare till Europacupen i maraton som började 2 år senare. Segrartiden var 2.15 och jag hade 2.20 och var före en hel hop mer meriterade löpare från Europas landslag.

Vad tycker du om just Stockholm Marathon?
Jag tycker loppet var ett stort lyft för oss i svenska eliten på 70-80-talen. Tillhör man de 10-50 bästa i loppet tycker jag Stockholm Marathon är roligt att delta i, men att trängas i kön skulle inte falla mig in. Så numera är jag hellre intresserad åskådare.

Jag måste också fråga, med tanke på dina aktiekunskaper, när vänder börsen?
Jag oroas lite av mycket negativism som finns och som i sig kan påverka de reala ekonomierna negativt så att "domedagsprofeter" o d får sina önskningar uppfyllda...

Hur länge tänker du fortsätta löpträna och tävla ?
Jag fortsätter tills skador eller livet sätter stopp!

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar