Hinderlöparen Henrik Skoog

Henrik Skoog har i år slagit sig in på en sjätte plats genom tiderna i Sverige på 3000m hinder med sina 8:30:32. Tiden är bara 3 sekunder ifrån VM-kvalgräsen. Den här veckan har han chans att klara kvaltiden om det blir ett snabbt lopp vid(äldre) junior-VM (JEM22) som går i Amsterdam.

Hur går det i jakten på VM kvaltid?
- Det är lite svårt att hitta lopp på hinder just nu. Det är tveksamt om JEM blir snabbt, men vem vet. Efter JEM tänker jag prova hög höjd i Sankt Moritz, men kanske hinns det med ett hinderlopp däremellan.
- A-gränsen till VM är 8.25, och B-gränsen är 8.27, så det känns ju inte så långt borta.

Kan du berätta lite om hur din friidrottskarriär ser ut hittills?
- Jag började springa redan som sjuåring, men då tävlade jag mest och tränade inte så ofta utan spelade fotboll. Första lite större framgången kom när jag var 12 och vann lilla Lidingöloppet. Sedan började jag träna seriöst när jag började FIG Växjö. Genombrottet som senior kom -98 då jag vann inomhus-SM på 3000 och fick springa i Europacupen.

Varför väljer du en så tuff idrottsgren som löpning, vad är tjusningen?
- Jag vet inte riktigt varför jag valde löpning, men jag har alltid gillat att tävla och då helst hårda fysiska tävlingar.
- Tjusningen med löpning är den där gången om året då man ligger i klunga
och när tempo höjs glider man bara med, och man vet med sig att man kommer att vinna eller springa fortare än någonsin. Tjusning kan också vara en regnig söndag, där man sliter sig igenom ett långpass för att sedan lägga sig i soffan för att njuta och man känner sig ganska nöjd med sig själv.
- Hinder blev det väl automatiskt när det gick bra när jag började springa det. Tycker också att det är en kul tävlingsform

Hur mycket tränar du och kör du mycket teknik över bockarna?
- Jag tränar 13 pass i veckan som mest, och då blir runt 18 mil. 3ggr styrka och 3ggr intervaller i veckan. Under sommaren blir det ca 10-11 pass och 10-12 mil. Jag kör en alternativdag då jag cyklar 2 pass. På sommaren kör jag hinderintervaller, och på vintern blir det ett teknikpass i veckan över uppställda häckar.

Vad är ditt bästa lopp hittills och din största tillgång som löpare?
- Bästa lopp rankar jag nog 8.41 på hinder våren -98. Det kom som en total chock för mig, det var första gången under nio minuter.
- Min största tillgång som löpare är nog att jag gillar och tål mycket träning, och sen är jag mentalt stabil.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar