Sara Wedlund

På Marathon.se finns ett löparforum (där löpintresserade lägger in inlägg) och då och då dyker Sara Wedlunds namn upp, eftersom folk saknar henne på löparbanan. Folk minns hennes framgångar och hoppas på nya. Det gör jag också!

Jag vet att du haft skadeproblem en längre tid nu, vad är det som stör din träning?
- Det är ingen ny skada utan en gammal segdragen historia. Mitt högra ben vill inte riktigt lyda. Det känns som det blir kramp i ljumsktrakten och på baksidan av låret. När det händer "slänger" benet till och det blir orytmiskt i löpningen.

Vad säger specialisterna?
- Jag har varit hos ett antal specialister. Ingen har hittills hittat något fel. Nerverna är det inget på enligt mätningar inte heller musklerna är ur funktion.

Hur tränar du just nu?
- Det blir mest motionscykel och raska promenader. Även där kan "slänget" göra sig påmint, Så det är svårt att träna ordentligt.

Många läsare har själv skador, och undrar säkert hur man motiverar sig till "alternativträning", vad tänker du på under passen?
- Jag försöker tänka på att jag ska komma tillbaka till löpningen. Är jag på bra humör är det inga problem. Är det däremot en dålig dag försöker jag att inte tänka på hur det känns, utan på något helt annat.

Tränar du själv, eller har du sällskap i form av någon träningspartner/tränare?
- Jag tränar själv. Har i stort sett alltid gjort det och trivs nog bäst med det.

Du har gjort många oförglömliga lopp, vilket lopp rankar du själv högst och kan du erinra dig hur det kändes då?
- Mitt bästa lopp rent känslomässigt är Lidingöloppet 1996. Jag kommer så väl ihåg avgörandet när jag rycker ifrån Anne-Marie Sandell från Finland då det återstår åtta kilometer av loppet. Jag håller undan och kommer in på målrakan helt själv till publikens jubel, det kändes härligt.

När du är ingång med löpträningen, vilket sorts pass tycker du är roligast att genomföra, och vilket pass är "tråkigast"?
- Jag har nog inga speciella favorit eller hatpass. Det beror nog mera på hur det känns. Går snabbintervallerna bra medan distanspasset går trögt ena veckan, kan det vara precis tvärtom nästa vecka.

Har du någon gång funderat över att springa ännu längre sträckor, dvs maraton?
- Tanken har väl funnits men eftersom jag ännu inte ens sprungit 10000 meter på bana är det ingenting jag funderar på i nuläget.

När du kommer igång igen med löpningen, vilket jag hoppas är snart, kommer du tävla även om du inte är riktigt på 100 procent, eller kommer du inte tävla förrän du är nere på riktigt bra tider igen?
- Det är så väldigt svårt att svara på just nu. I dagsläget vill jag bara komma igång och springa normalt utan att känna av benet. När väl det händer får jag se hur pass tufft det blir att komma tillbaka ner på bra tider, och utifrån det avgöra när tävlingsdebuten sker.

Från löpning till nått annat, jag vet att du pluggat lite Bioteknik på KTH i Stockholm. Läser du där fortfarande, eller studerar du något annat?
- Studerar något annat gör jag inte, utan platsen på KTH har jag kvar. Studerar heltid på KTH gör jag inte heller. Det är svårt att koncentrera sig på studier eftersom jag tänker så mycket på löpningen och hur det ska bli med den. Jag läser mycket skönlitteratur och löser korsord. Är intresserad av nästan all sport, så det kommer att bli mycket tv-tittande nu under vinter-OS.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar