Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Recept: Hjortwallenbergare med smörstekta kantareller

Älskar du Wallenbergare? Du är inte ensam. I det här receptet har vi bytt ut den klassiska kalvfärsen mot hjortfärs. På köpet får vi mindre klimatpåverkan. Och en härlig viltsmak som förstärks av smörstekta kantareller.

Wallenbergare är verkligen en rätt som hör till det klassiska svenska köket. Det finns lite olika historier kring hur Wallenbergarna kom till. En av dem går ut på att Markus Wallenberg ätit något liknande under en utlandsresa i mitten av 30-talet. Väl hemma bad han kocken Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att försöka göra något liknande. En annan säger att det är Markus Wallenbergs svärfar, Charles Emil Hagdhal (1800-talets stora kokboksförfattare) som lagade rätten och tillägnade den sin dotter Amalia Wallenberg.

Hur som helst – att byta ut den klassiska kalven mot hjortfärs – och att slänga lite rotselleri i potatispurén gör rätten bara godare. Dessutom känns det så mycket bättre att äta viltkött än nötkött av flera olika skäl. Själv äter jag i princip bara vegetariskt och fisk – men viltkött slinker ner några gånger per år.

Hjortfärs finns i de flesta lite större livsmedelsbutiker. I min Coop-butik där jag brukar handla finns färsen en frysdisk med bara viltkött.

Gör så här:

  • 600 g hjortfärs
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått vitpeppar
  • 3 msk viltfond

Lägg färsen, äggulorna, saltet, kryddorna och fonden i en matberedare och kör i ca 1/2 min så att allt blandas väl. Tillsätt sedan all grädde på en gång och kör i ytterligare 10- 15 sek. Forma biffarna och stek sakta i smör.

Psst – jag har hört att kockarna på restaurang vispar grädden och vänder lite försiktigt ner i färsen. Testa det.

Servera med:

• potatismos – jag gillar som sagt att lägga ner några små bitar rotselleri för att få en lite pikant smak.

• smörstekta kantareller

• rårörda lingon

 

Av Kristina A Lager

Mer om Recept