”Att ha roligt med löpning gör mig stark och modig i andra situationer”

Lisa Ring har vunnit Ultravasan 45 både 2016 och 2018.

Möt löparen Lisa Ring. Sommaren 2020 satte hon världsrekord på 6 timmar på löpband då hon sprang 74.156 kilometer. Hon springer med ett leende och menar att det är glädjen som har tagit henne dit hon är idag.

Vem är du?
Jag heter Lisa Ring, är 28 år och bor i Linköping. Jag är coach i mitt företag Lisasleendecoaching, och vikarie som personlig assistent. Jag är också utbildad lärare i idrott och biologi.

Hur länge har du löptränat? 
– Sedan 2013/2014 men innan det fotboll, handboll, ishockey och idrottsklass i högstadiet. När jag slutade spela fotboll 2012 behövde jag ett nytt mål, då mitt liv alltid varit idrott. Samtidigt som jag arbetade som skid- och snowboardlärare började jag träna för halvmaraton som jag sen sprang 2013. Jag sprang mitt första maraton 2014 som 22-åring .

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Att springa mycket och känna mig fri och oövervinnlig. I naturen, i norska kalla fjäll eller bara i tysta skogen hemma. På någon vandringsled eller fint naturområde.  Att springa "back to back" alltså två långa pass dagarna efter varandra älskar jag . Då måste du värdera dina krafter så du orkar mentalt och fysiskt två dagar. Äventyrslöpning skulle många säga att "det är Lisa", samtidigt som jag kan älska löpband (har ju världsrekord på 6 h löpband) eller enformiga rundor på asfalt också.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Just nu är det att vara orädd i svår teknisk trail igen samt våga springa snabbt utan att ha så höga krav på mig själv. Och att springa i grupp där andra är snabbare än mig.

Vem är din förebild inom löpning/träning? 
– Det är viktigt att man är en förebild för sig själv, vilket jag försöker vara. Dessutom inspirerar Rune Larson och Anders Szalkai. För de har sprunggit allt som jag själv sprungit från bra maraton till SM-medalj på 100 km (eller ännu längre) samt har en inställning att man alltid ska kunna springa, med glädje som driv och en långsiktig hållbarhet.

Dessutom inspireras jag av Erik Anfält som alltid vågat satsa på utmanade mål. Han liksom bestämmer sig, vilket jag också försöker göra för att nå dit jag vill.  Man är aldrig för gammal för att bli duktig på löpning bevisar han också.

Och till sist Kajsa Berg som numera är ett bollplank till mig. För att hon alltid bryr sig om hur jag som idrottskvinna mår istället för hur jag presterar. Dessutom peppar hon mig mot hennes fantastiska insatser på VM 100 km och svenska rekord på 50 km och 100 km

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att man kan prata om allt samt att man har förståelse för dagsform, känslor och att också vara i nuet. Inte hetsa och stressa mot tävlingar, prata om nästa pass med mera. Jag pratar helst om annat än träning och löpning när jag tränar.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– En lätt löparryggsäck där du kan ha med dig telefon, vatten, lite nödenergi och eventuellt en liten handduk och ombyte.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Varierar väldigt mycket. Kaffe, vatten och en smörgås med avokado och tahini eller mannagrynsgröt med agavesirap, havremjölk och kanel. Lite nötter, torkade fikon eller färska dadlar.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Leende. Utan glädje hade jag aldrig varit där jag är idag. All den tid jag spenderar på löpning måste också kännas roligt. Tyvärr drivs för många av att prestera för andra, istället för att göra det man blir glad av och mår bra av. Att ha roligt med löpning gör mig också stark och modig i andra situationer i livet.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling? 
– Andas. Le. Vild, modig, lycklig, alltid alltid leende framåt. Vara i nuet.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig? 
– Löpningen har gett mig energi och stor kreativitet i övrigt i livet. Stor lust att upptäcka och tänk vad mycket jag har sett och fått uppleva med min löpning. Livet är ett leende äventyr!

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det? 
– Jag sprang 6h-lopp för svenska landslaget i en virtuell ultratävling.  Jag sprang cirka 74.5 km och en tredje gång ensam på löpband. Jag hade en bra resa tills jag fick oerhörda problem med en tånagel. Jag blev sjukt besviken att jag inte kunde hantera den smärtan, men med lite perspektiv har jag lyckats återhämta mig och ta med mig positiva bitar från loppet.  Av fyra landslagsuppdrag har jag alltid startat och tagit mig i mål, det har jag bland annat tänkt på när jag utvärderat.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Utö swimrun hoppas jag - då jag även utövar swimrun och ska delta i VM (ö till ö) 65 km traillöpning och 10km öppet vatten. Sen har man alltid och dagligen en tävling, tävlingen med sig själv.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Efter stora framgångar 2015-2020 med heltidstudier och en ung löperska, saker jag knappt förstår att jag klarat och gjort! Så har denna tid gett mig perspektiv och en landning i detta. Man inser vad som är viktigt på riktigt. Därför har jag gjort leende saker, för mig, fulla med utmaning. Jag har sprungit hela Östgötaleden på 140 mil och tagit 3 FKT (fastest known time) vilket har varit så roligt och bortprioriterat när man varit på så många elittävlingar annars. Dessutom har jag nu börjat springa runt sjöar i Östgergötland, över 50 stycken är målet. Så länge jag springer, ler jag och upplever livet som vanligt och springa har alla kunnat göra under en pandemi.

Berättat för Kristina Lager

Följ Lisa på Instagram @lisaspring93

 

Mer om Veckans löpare