Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

"Numera springer jag bara med massor av hundar"

Möt löparen Pernilla Bergqvist, tjejen som springer med hundar. Hon har lämnat maratonloppen och ultramaraton bakom sig – men springer ändå minst 7 mil i veckan. Löparkompisarna är många och har alltid fyra ben och en svans.

Vem är du?
– Jag heter Pernilla Bergqvist och är 53 år. Jag bor på Södermalm i Stockholm. Jag har två barn i helt olika åldrar, en på 10 och en på 25. Jag har också ett barnbarn – och hunden Noak. Jag jobbar som hundjoggare via mitt företag Hundjoggen och via Stockholms Hundforum.

Hur länge har du löptränat?
– Jag började springa när jag var 25 år. Jag har sprungit flera maratonlopp och ultramaratonlopp. För 10 år sedan började jag springa med min hund och fick mersmak. Numera springer jag varje dag med runt 8 hundar samtidigt. Vi bildar en flock. Jag hjälper hundarna att få komma ut och motionera när husse och matte inte hinner eller kan. Många raser behöver ju väldigt mycket motion. För mig har det här blivit ett sätt att leva. Jag har haft mitt företag Hundjoggen i snart 5 år.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Att springa med en flock hundar. Det är galet och helt underbart. Jag springer från Söder till Hundforum på Kungsholmen. Jag hämtar upp hundar där, men stannar även till vid hundarnas hem och hämtar några där. Sedan springer vi vidare till Hagaparken. Det brukar bli runt 15 kilometer. Det är jag, hundarna och vår andning i en löparbubbla. Numera springer jag aldrig ensam. Det är helt fantastiskt att springa med hund, och jag funderar på att dra igång en gruppträning tillsammans med andra som vill springa med sina hundar.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Ja, jag skulle vilja träna intervaller för att bli snabbare. Jag har varit en snabb löpare, men nu ligger jag konstant i ett 5.15-tempo. (Vilket är snabbt tycker red).

Vem är din förebild inom löpning?
– Evy Palm. Absolut. Hon sprang Stockholm Marathon 1998 när hon var 55 år. Hon skulle bara ta sig runt sa hon – och sprang och pratade med alla. Ändå tog hon sig runt på 3.10 – helt otroligt. Själv var jag drygt 30 år och tog mig runt på 3.23. Rune Andersson är en annan förebild

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag vill att min träningskompis har 4 ben och en svans. Jag älskar att jag har så många träningskompisar. Jag har 34 hundar som jag återkommande springer med.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– En bra sport-bh. Abecita är favoriten. Sen skorna såklart, jag springer alltid med Asics. Jag har abecitas de tycker jag är superbra. Det är sprotbh och skor som går åt. Älskar asics.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag äter helst inte så mycket på morgonen innan jag springer. Dricker mest juice och äter senare. Jag har aldrig faktiskt aldrig upplevt en dipp. Jag har tränat bort den biten att äta och dricka hela tiden. Dricka ljummet vatten med en lite salt och en gnutta socker. Gel och liknande blir jag bara dålig i magen av.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Friheten. Att min kropp kan ta mig dit jag vill. Själva känslan att kunna förflytta sig med sin egen kropp. Att ha makten att orka – det är frihet.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Om jag inte ger upp kommer jag att lyckas. Det kan jag plocka in i vanliga livet också – i början när jag startade Hundjoggen var det tufft, jag la ner många timmar med det betalar sig inte så bra. Men löpningen är en investiner i sig själv, i sitt eget välbefinnande och i sitt självförtroende. välbefinnande och självförtroende.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Jag har levt så här så länge så det är nästan svårt att veta. Jag mår bra. Det ökar mitt välbefinnandet. Kan jag av någon anledning inte springa under en period skulle jag kanske bli lite irriterad – men det skulle samtidigt inte vara något stort problem.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Jag har sprungit många lopp i mitt liv. Maratonlopp, Muntain Marathon och flera ultramaraton. Men Stockholm Marathon 2016 var det senaste. Numera springer jag inte lopp – jag fokuserar på att springa med hundar. Det ger mig en så otrolig glädje. 

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inte alls jag hämtar hundarna och springer med dem. Jag känner att det är ännu viktigare nu – många som brukar ha hundarna på dagis har dem hemma nu när de ändå jobbar hemma. Då blir det mindre rörelse för hundarna än på dagiset där de får mycket motion. Hundarna blir glada, och jag också. Men när corona har lagt sig då ska jag verkligen försöka dra igång gruppträning med hundar och deras mattar/hussar. Då ska vi springa helt utan prestation – bara vara ute en längre tid och röra på oss.

Här kan du se ett inslag från svt om Penilla och hennes Hundjoggen

Följ Pernilla på insta @hundjoggen

 

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare