Veckans löpare: Jag springer runt som en galning bland deltagarna

Möt löparen Daniel Wiberg, killen som peppar sig själv med AIK-ramsor när löpningen känns tung. Han blir lycklig av äventyrslöpning i skog och berg. Dessutom inspirerar och peppar han motionärer som löpcoach och som arrangör av det månatliga Lunchloppet.

Vem är du?
– Jag heter Daniel Wiberg och är en 47-åring boendes i Bromma, med sambo,  som fastnade hårt för träning och speciellt löpning så jag slutade på mitt tidigare arbete och startade mitt träningsbolag Naturfys. Genom Naturfys tränar jag både privatpersoner och företag genom främst löpning och styrketräning. Jag studerade till PT med kondition- och uthållighetsprofil hos Konditionsidrott, som numer heter Tränarakademin. Har utöver detta dragit i gång Lunchloppet som är ett 5 km löplopp som går av stapeln en gång i månaden på 4 platser. Så jag har skapat mig förmånen att arbeta med mitt intresse och är evigt tacksam för det.


Hur länge har du löptränat?
– Jag var hos några barndomsvänner och grillade en kväll 2010 där vi åt och drack gott. Någonstans efter två burkar bearnaise och fler öl konstaterades att vi inte hade kvar de kropparna vi hade i vår ungdom. Efter några timmars självförnekelse tänkte vi att det var dags att ta tag i det.

Senare samma kväll var datorn framme och vi var anmälda till Tjurruset 2010 som är ett 10 km långt lopp med många naturliga hinder som lergropar och annat på vägen. Där och då tog tävlingsnerverna över och jag satte igång och löptränade. En dryg månad senare var loppet genomfört och vi anmälde oss direkt till BAMM 50 som är ett bergsorienteringslopp uppe i Björkliden. Dags att träna än mer och lära sig orientering. Har sedan dess löptränat mer eller mindre regelbundet.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Det finns olika svar på det. Jag blir t.e.x. lycklig om jag har ett tufft planerat pass framför mig där jag lyckas hålla full fokus och nå de mål passet har, blir också lycklig av att äventyrslöpa i skog och berg. Kungsleden - Nikkaluokta till Abisko är ett exempel på härligt äventyr jag gjorde för mig själv med lätt packning.


Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Mitt yrke till trots så kan jag definitivt bli bättre på rörlighets- och styrketräning. Har som mål att få till det oftare än tidigare inte minst p.g.a. ökad ålder. Vill fortsätta löpträna utan skador länge till.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Det finns många fina löpare som är både duktiga och inspirerande men jag imponeras kanske mer av de som kämpar på i det tysta. Tänker på de som fortfarande är ute och krigar på löparbanan när de flesta redan bytt om och åkt hem. De förtjänar respekt. Ett annat exempel jag gillar mycket är en herre som heter Sam som deltar på Middagsloppet Lillsjön jag arrangerar månatligt. Han är 76 år. Jag vill vara som honom när jag är i den åldern, att hitta ett litet lopp och bara köra.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag tränar oftast ensam men springer emellanåt med min flickvän Susanne. Jag uppskattar att vi känner till varandras styrkor och pushar varandra på ett givande och avslappnat vis. När jag leder löpargrupper går jag igång på den positiva gemensamma energin och springer runt som en “galning”bland deltagarna.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Jag klarar mig utan klockan men det får nog bli den ändå.

Vad äter du helst innan ett långpass?
–Jag äter inget speciellt inför långpass utan min vanliga *frukost eller lunch beroende på när jag kommer iväg. Har inte heller som regel med mig någon energi.
*äggröra på rostat bröd, müsli och yoghurt, kaffe och bubbelvatten. Har ätit samma frukost i flera år. Ibland livar jag upp det en banan.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Välmående. Det låter klyschigt men så får det bli. Jag tycker inte det är kul jämt och ibland t.o.m. helt vidrigt tråkigt. Men sammantaget ger det mycket mer än det tar och framför allt mår jag bra av det. Blir en lättare person att umgås med.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Brukar landa i att jag sjunger AIK-ramsor när det går tungt. Kanske extra mycket nu när man inte får se matcherna på plats. Antagligen inte är ett traditionellt mantra men fungerar för mig.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den ökar mitt välmående men ska jag peka på en specifik sak så är det nog att jag sover så väldigt mycket bättre.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Det var Kistaloppet där jag ansvarade för farthållningen. Det stod 50 min på min ballong och jag gick i mål på 49:55. Jäkligt kul att hjälpa in löpare på deras personbästan och drömtider.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Det enda jag med säkerhet kan svara som arrangör är Middagsloppet Djurgården. För egen del så är ju alla större lopp inställda och mitt huvudmål var 10k på EDP Rock ‘n’ Roll Madrid Marathon den 15 november. Nu blir det Fisksätra Marathon istället. En av kompisarna som skulle till Madrid och springa maraton fixar detta som substitut. Inte riktigt lika upphetsande.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Den påverkar min egen löpning minimalt. Upplever dock att många ickelöpare tittar argt på en när man kommer som om man vore en smittspridande vettvilling. Försöker givetvis hålla mig så långt till kanten jag kan och undvika folktäta sträckor. Baserat på vad jag läst i lokala fb-grupper så är vi löpare tydligen hemska därute med vårt pustande och flåsande med ett 15 m covid-19-moln efter oss. Ligger förstås rädsla och okunskap bakom dessa uttalanden.

Pandemin har drabbat min verksamhet desto mer. Många planerade uppstarter med företag är lagda på is då de jobbar hemifrån på olika orter. Det slår mot oss alla.

Berättat för Kristina A Lager

Följ Daniel på Insta @naturfys
 

 

Mer om Veckans löpare